Statistica sumbră ne arată că nivelul mortalității neonatale din România este dublu față de cel din statele Uniunii Europene. Adică la noi mor de două ori mai mulți bebeluși decât în Europa! Medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, din Capitală, vorbește, în cadrul campaniei umanitare „Grijă pentru nou-născuți”, inițiată și finanțată de Fundația Ringier România, despre lipsa echipamentelor medicale moderne. Urgența majoră a acestui loc în care lupta dintre viață și moarte nu cunoaște nici o clipă de răgaz, este achiziționarea unui sistem de livrare a oxidului nitric, vital pentru nou-născuții suferinzi, echipament ce costă 35.000 de euro.

Cu ce probleme ajung bebelușii în clinica de neonatologie, de fapt o secție de reanimare?

Una dintre problemele foarte grave la noi este partea de hipertensiune pulmonară și avem numeroși pacienți care au tensiune pulmonară, fie prematuri sau pre vârsta de 38 de săptămâni, fie nou-născuți la termen, fie pacienți operați după chirurgie cardio-vasculară, înainte și după chirurgie cardio-vasculară. Și nu rareori avem pacienți care stau intubați și ventilați mecanic care necesită administrare de oxid nitric pe perioade scurte, șapte, zece zile, două săptămâni. Dar unii dintre aceștia, pentru că au probleme grave respiratorii, vasculare și pulmonare necesită administrare de oxid nitric pe termen îndelungat. Am avut chiar un copil care a avut nevoie de administrare chiar de câteva luni de zile.

Lipsa acestor echipamente contribuie la creșterea morbidității în rândul bebelușilor suferinzi a căror șansă este administrarea de oxid nitric?

„Da, administrarea de oxid nitric pentru multe dintre secțiile, clinicile din România este un lucru prohibitiv. Dar nu poți să-ți permiți să nu administrezi acest oxid nitric unor pacienți extrem de critici sau chiar operați pe cord. Lipsa acestui oxid nitric, da, agravează starea acestor copii și poate să ducă la deces. Este clar lucrul acesta.

Unde se află România la nivel european în ceea ce privește mortalitatea neonatală?

„România stă destul de rău la nivelul deceselor comparativ cu statele europene. Sigur, stă mai bine ca alte state din Asia sau din Africa, dar comparativ cu nivelul mortalității neonatale din Europa este dublul acesteia. Probabil că este legat și de nivelul de bugetului de sănătate per țară care este la jumătate față de media europeană și practic avem și dublarea mortalității neonatale. Poate că este o corelație în sensul acesta. Dar, un lucru este bun. În București nivelul mortalității neonatale este foarte asemănător cu cel mediu european.

Câți bebeluși sunt tratați în secția de neonatologie? Există și o listă de așteptare?

„Noi avem 27 de paturi, dar în permanență acestea sunt pline. Ni s-a întâmplat extrem de rar ca să avem paturi libere. De obicei, la etajul al doilea, unde este terapia post-intensivă, adică unde sunt pacienți cu canule, cu catetere centrale, cu șunturi peritoneale, cu drenaje ventriculare externe sau ventilați pe termen lung, invaziv sau non-invaziv dublăm numărul de pacienți pe camere. Acolo ar trebui să fie un pacient cu mama lui în cameră și mama lui să învețe ca să se pregătească să plece acasă cu copilul. Pentru că avem această cerere extraordinară și acum avem patru pacienți în plus și o listă întreagă de așteptare. Sunt nouă copii care așteaptă și ne gândim că trebuie să aducem patru-cinci copii pentru intervenții cardio-chirurgicale chiar în această săptămână (n.r. bebelușii suferinzi au fost aduși și internați între timp). Da, este o problemă mare pentru noi numărul de paturi pe care sperăm să o rezolvăm prin proiectul mare european, PNNR anul acesta.

Mai multe echipamente înseamnă și posibililtatea de a opera și trata mai mulți bebeluși?

Da, evident că, cu cât intervențiile cardio-chirurgicale sunt mai multe, cu atât mai mult avem nevoie de aceste tipuri de aparate. Da, acești copii au nevoie de administrare de oxid nitric – unii chiar intraoperator -, dar cu atât mai mult postoperator.

Acest sistem de livare a oxidului nitric salvează viețile nou-născuților suferinzi?

Sigur că fără aceste echipamente nu putem să facem aceste tratamente. Gazul este extrem de scump, dar ce contează aceste lucruri când te uiți la viața unui pacient. Practic, nu reprezintă nimic pentru o viață. Spuneam zilele acestea, împreună cu profesorul Tamam (n.r. dr. Youssef Tamam, coordonatorul programului de chirurgie pediatrică de la Spitalul „M.S. Curie”) să facem o tură de două zile și jumătate până în Irak, pentru că era vorba de viața unui copil. Mi-am dat seama că nimic nu reprezintă un efort pentru viața unui copil. Da, un aparat ca acesta poate să salveze viața multor copii care beneficiază de administrarea de oxid nitric pe întregul an.

Campania umanitară „Grijă pentru nou-născuți”, inițiată de Fundația Ringier

Fundația Ringier România a lansat campania umanitară „Grijă pentru nou-născuți” – parte a unui amplu proiect de modernizare și susținere a spitalelor din România -, care se va derula cel puțin un an.

Cu ajutorul vostru, al oamenilor cu suflet, al prietenilor noștri care mereu ați întins o mână de ajutor copilașilor chinuiți de boli cumplite, intenționăm să achiziționăm acest aparat. Tot ce trebuie să faceți este să trimiteți un sms la 8845 cu textul „GRIJĂ” prin care 2 euro vor ajunge la acești copilași sau să virați suma dorită în conturile fundației.

Valoarea donației este de 2 euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange România și Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartelele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. Donația recurentă poate fi oprită prin trimiterea mesajului ”GRIJĂ STOP” la numărul 8845. Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange România, Telekom România Mobile și Vodafone.

Cei care doresc să se alăture campaniei umanitare o pot face și donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!