Șansa la viață a fraților Alexandr și Tatiana, bolnavi de imunodeficiență primară, este transplantul de măduvă. Intervenția poate fi făcută în Israel și costă 690.000 de dolari.

Viața fraților Alexndr (1,7 ani) și Tatiana Sîrbu (7,9 ani), din Comrat, Găgăuzia, Republica Moldova, este – sunt de părere specialiștii care i-au consultat și tratat -, în mare pericol. Atât băiețelul, cât și fetița au fost atinși de o boală extrem de gravă – imunodeficiență primară combinată -, iar singura șanșă de salvare a celor doi copii ar fi transplantul de măduvă osoasă (n.r. înlocuirea măduvei afectate cu celule stem sănătoase). Însă, pentru a ajunge la Sheba Medical Center,” din Israel, Alexandr și Tatiana au nevoie, împreună, de 690.000 de dolari, atât cât costă intervenția medicală salvatoare.

Tatiana, nu are sistem imunitar

Pentu soții Olga (29 de ani) și Iuri (31 de ani) coșmarul a început în urmă cu șase ani. Pe când fetița lor avea doi ani, avea să se scrie doar prima filă a acestei povești dramatice de viață. Micuța lor Tatiana – până atunci un copilaș care nu avusese probleme majore de sănătate -, s-a îmbolnăvit brusc. A făcut ca din senin febră foarte mare, iar sângele a început să-i țâșnească, în reprize, din gură. Speriați, părinții au dus-o rapid la medic pentru a afla ce s-a dereglat în organismul micuței lor.

Acela avea să fie doar începutul unui lung drum, extrem de anevoios, în care copila a fost examinată de mai mulți specialiști care nu au reușit să dea un verdict medical. La capătul unui an de investigații, la solicitarea unui specialist, Tatianei i-au fost făcute teste genetice, iar rezulatul a fost năucitor: fetița suferea de imunodeficiență primară combinată tip PRKDC. Cu alte cuvinte, Tatiana nu are sistem imunitar care să o protejeze nici măcar în fața atacului unei răceli banale și poate suferi infecții severe care să-i îi pună viața în pericol!

Alexandr suferă de aceeași boală ca și sora lui

Nenorocirea este cu atât mai mare cu cât și cel de-al doilea copil al soților Sîrbu suferă de aceeași maladie îngrozitoare transmisă, cel mai probabil, genetic! Băiețelul – Alexandr -, a fost testat când organismul său a dat primele semne că ceva este în neregulă, iar medicii au dat același verdict, fără echivoc: imunodeficiență primară combinată care, ca și surorii lui, îi afectează toate organele.

Cerul a căzut peste mine!”

Tatiana s-a îmbolnăvit brusc. Din gura ei curgea sângele ca dintr-un râu și avea temperatura 40. Fetița mea era pe moarte și medicii nu mai știau ce să îi facă. Un an am stat în spital, nu reacționa la tratament, nimeni nu știa ce are. Am fost cu ea la foarte mulți medici până mi s-a zis să îi fac o testare genetică. Așa am aflat că Tatiana nu are sistem imunitar. Boala se numește imunodeficiență primară combinată tip PRKDC.

De boala Tatianei am aflat când eram însărcinată cu Alexandr. Cu băiețelul totul părea în regulă până când au început să apară, tot din senin, semnele bolii. Acum, că știam despre ce e vorba, l-am testat și pe el sperând totuși să nu aibă aceeași boală. Nu a fost așa. Cerul a căzut peste mine!”, ne-a povestit Olga Sîrbu (29 de ani) cum a început trista lor poveste.

Două transplanturi de măduvă, 690.000 de dolari

Din nefericire, boala evoluează rapid și pune în pericol viețile celor doi frați, Alexandr și Tatianaaflați acum în programul de susținere al Fundației Ringier România. De aceea, pentru a fi ținuți departe de orice sursă care le-ar putea produce o cât de mică răceală asociată unor infecții mult prea puternice pentru organismele lor lipsite de apărare, cei doi copilași sunt complet izolați. Pentru ei, copilăria înseamnă fie saloanele sterile de spital, fie locuința lor unde se pot juca doar ei doi, fără alți copilași de vârsta lor.

O rază de speranță pentru Alexandr și surioara lui Tatiana vine din Israel, de la Sheba Medical Center”, o clinică de lângă Tel Aviv. Doctorii de acolo le-au propus părinților, după studiul documentelor medicale, ca unică șansă de salvare a micuților, transplantul de măduvă osoasă. O intervenție care însă are un preț prohibitiv pentru familia Sîrbu: 690.000 de dolari, sumă care include proeduri medicale specifice maladiei pentru ambii copii.

Vă implor în genunchi să mă ajutați să-mi salvez copilașii, nu îi lăsați să moară!”

În sufletul meu de mamă nu mai există lacrimi și nici cuvinte. Există doar disperare. Îmi strig durerea în gura mare și cer ajutorul oamenilor pentru a-mi salva copilașii de acest criminal nevăzut, imunodeficiența primară combinată. Avem nevoie de 690.000 dolari în total pentru ambii copilași ca să putem ajunge în Israel (n.r. la Sheba Medical Center”). Nici în zece vieți nu voi putea să strâng acești bani fără ajutorul oamenilor cu inimă mare și al fundațiilor! Iar copiii mei nu mai au timp. Procedura trebuie începută de urgență. Vă implor în genunchi să mă ajutați să-mi salvez copilașii! Nu îi lăsați să moară!”, este apelul disperat pe care, Olga, mama celor doi copilași suferinzi, îl face prin intermediul Fundației Ringier România.

Cei care doresc să îi ajute pe frații Alexandr și pe Tatiana o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALEXANDR ȘI TATIANA» sau folosind următoarele conturi ale Fundației Ringier:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!