Ovidiu riscă să moară sufocat dacă nu este operat urgent în Spania. Băiatul de 15 ani, bolnav de distrofie musculară Duchenne, are nevoie de 96.000 de euro.

Pentru Ovidiu Costandache, din Fălciu, Vaslui, copilăria a însemnat doar o luptă pentru supraviețuire. Un coșmar fără de sfârșit. O încleștare cumplită în care fiecare răsărit de soare a fost un pariu câștigat în fața unei boli îngrozitoare care, de-a lungul anilor, i-a mutilat trupul plăpând și i-a refuzat dreptul la o viață normală. Un tribut uriaș pe care băiatul de 15 ani, care se agață cu disperare de fiecare clipă de viață, îl plătește de mai bine de un deceniu, de când era doar o mogâldeață. Epuizat, Ovidiu este acum la un pas ca distrofia musculară Duchenne, maladie care i-a prins trupul în strânsoarea sa, să-i dea lovitura fatală. Băiatul ar putea fi salvat doar dacă va fi operat la timp la o clinică din Barcelona, Spania, dar intervenția chirurgicală vitală costă nu mai puțin de 96.000 de euro!

Ovidiu a avut probleme chiar la naștere

Parcă prevestind nenorocirea ce avea să se abată asupra lui, imediat după ce a venit pe lume Ovidiu a fost conectat la aparatele de oxigen. Bebelușul nu putea să respire normal și, au constatat medicii neonatologi, exista riscul unor complicații extrem de grave, chiar fatale. Episodul din sala de nașteri a rămas în urmă, ca un vis urât. Cel puțin așa au crezut părinții băiețelului. Însă, nici doi ani mai târziu, iadul avea să-și deschidă larg porțile pentru bietul copilaș.

Suspect de hepatită, diagnosticat cu distrofie musculară

Suspect de a fi bolnav de hepatită, Ovidiu a intrat în caruselul unor complexe investigații începute la specialiștii din Galați, continuate la Iași și finalizate la București unde, de altfel, a și fost diagnosticat. Răspunsul medical, unul îngrozitor, a venit după o biopsie musculară făcută la pulpa unuia dintre picioare, procedură care a arătat care este adevărata dimensiune a gravității situației. Ovidiu suferea de distrofie musculară Duchenne, o maladie extrem de agresivă pe care a moștenit-o pe cale genetică. Băiețelul nu avea nici doi ani când viața i s-a schimbat complet după ce a fost aruncat în lupta pentru supraviețuire.

Premiant, pasionat de geografie și matematică

„Ovidiu, băiețelul nostru drag, s-a bucurat din plin de viață în primii doi ani. Apoi, a început să cadă din picioare, să nu se mai poată ridica. În urma unor analize (n.r. biopsie musculară) am aflat până la urmă ce tragedie s-a abătut asupra lui. Era suspect de hepatită pentru că era galben, dar el, micuțul, suferea de o boală progresivă care nu are tratament și care îi poate fi fatală. Dar noi luptăm pentru el, pentru a-i ușura suferința. Ovidiu iubește viața, s-a dedicat învățăturii. Este premiant, pasionat de geografie și matematică”, ne-a spus Gina Aurora Costandache, mama lui Ovidiu.

Maladia i-a mutilat trupul în cei 13 ani de luptă chinuitoare

Cu fiecare an scurs, boala și-a înfipt și mai tare colții în trupul din ce în ce mai plăpând al lui Ovidiu – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, boala . Puterile l-au părăsit, oasele i s-au strâmbat atât de tare încât scaunul cu rotile a devenit indispensabil încă de când băiatul avea șase ani. Maladia i-a mutilat trupul și acum, după 13 ani de luptă chinuitoare, răstimp în care Ovidiu nu și-a pierdut nici o clipă speranța, este la un pas să-i curme viața, să-l transforme într-o amintire.

Din cauza durerilor înfiorătoare, Ovidiu nu mai poate dormi pe nici o parte a corpului mutilat de boală. Toată noaptea, mama lui îl întoarce de pe o parte pe alta.

„Are dureri cumplite. Toată noaptea îl întorc de pe o parte pe alta”

„Starea lui sănătate s-a agravat vizibil. Deprecierea musculaturii a făcut ca oasele, mai ales cele ale toracelui, să cedeze aproape total, iar scolioza să devină acum prinicipala problemă. Bietul copil are oasele atât de deformate încât nu mai poate să stea în nici un fel. Nici pe o parte, nici pe burtă, nici pe spate, nici în fund. Are dureri cumplite. Toată noaptea îl întorc de pe o parte pe alta, iar ziua îl mai mult de pe scaun pe pat să nu înțepenească. Nu închid un ochi. Dar cum aș putea când copilașul nostru riscă să moară sufocat din cauza deformării coastelor care îi apasă pe plămâni? Operația de scolioză este singura lui șansă de supraviețuire. Altfel s-ar putea să ne pierdem copilul”, mai povestește mama lui Ovidiu.

Operația de scolioză, singura șanșă de supraviețuire

Șanșa ca aceste chinuri să ia sfârșit, ba chiar ca viața să-i fie salvată, este o operație de scolioză ce poate fi efectuată la Barcelona, în Spania. De fapt, este vorba de două intervenții chirurgicale care se vor succeda la un anumit interval de timp stabilit în funcție de răspunsul organsmului băiatului. Însă, pentru a putea ajunge la medicii catalani de la Spitalul „Sant Joan de Deu”, Ovidiu are nevoie de peste 96.000 de euro. O sumă uriașă pe care, fără ajutorul semenilor, băiatul de 15 ani, ce mai are doar 26 de kilograme, nu o poate strânge.

„E un copilaș greu încercat de soartă care se chinuie de atâta amar de vreme. De 13 ani!”

„Vă rugăm să ne ajutați să-i ușurăm viața! Chiar dacă știm că nu va putea merge niciodată, măcar să-i ofer șanșa la viață. La una cât de cât normală. Să-i pot șterge lacrimile de durere de pe obraji și să-i văd iar zâmbetul în fiecare zi! E un copilaș greu încercat de soartă care se chinuie de atâta amar de vreme. De 13 ani! Avem deja peste 53.000 de euro strânși tot din donații, dar suntem încă departe de cei 96.000 de euro care ne trebuie cât mai urgent pentru operația din Spania. De aceea, vă implor să îi fiți alături băiețelului meu. Mă rog în fiecare zi la Dumnezeu pentru viața lui Ovidiu”, este apelul disperat al mamei lui Ovidiu care, de 13 ani, este chinuit de distrofie musculară.

Cei care doresc să îl ajute pe Ovidiu o pot face donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!