Milioane de ucraineni – în special femei, copii și bătrâni -, au apucat-o pe drumul pribegiei în cele aproape 30 de zile scurse de la declanșarea invaziei rusești. Doar cu hainele de pe ei, bieții oameni au fugit din calea morții încotro au văzut cu ochii. Soții Constantin și Natașa Grigorov, ambii în vârstă de 67 de ani, și-au abandonat viața – liniștită până mai ieri – trăită în Nikolaev și s-au refugiat în România. În urma lor a rămas un oraș al groazei, bombardat de armata rusă, la porțile căruia bate foametea. Acolo este băiatul lor, Serghei (42 de ani) care așteaptă să fie chemat la arme. Fundația Ringier România și ziarul Libertatea s-au alăturat dramei acestor năpăstuiți ai soartei și au lansat campania ”Alături de copiii din Ucraina”.

Zece ore de coșmar

Când linia frontului a ajuns aproape de Nikolaev, când primele obuze trase de la distanță au țintit obiective militare și, mai apoi, au început să lovească orașul și să semene moarte, Constantin și Natașa au decis să plece. Să lase totul, fără să privească înapoi, și să plece în căutarea păcii. Au înghesuit în portbagajul mașinii puținul care li s-a părut a le fi de folos, și-au strâns la piept băiatul – obligat să rămână să lupte împotriva invadatorilor -, și au pornit spre România.

Vama Isaccea li s-a arătat după mai bine de zece ore, timp în care totul părea că este desprins dintr-un coșmar. Cadavre la margine de drum, militari înarmați până în dinți, puncte de control unde soldații ucraineni făceau verificări minuțioase în căutare de spioni. Și mulți, foarte mulți oameni speriați care fugeau din calea războiului. Oameni care voiau să trăiască.

În urma lor – a soților Grigorov și a mătușii lor Vera ce are 100 de ani bătuți pe muchie, o femeie care cunoaște pentru a doua oară gustul amar al vieții de refugiat -, au rămas amintirile unei vieți trăită în pace. Dar și băiatul lor, Serghei, personaj într-un înfricoșător tablou: Nikolaev, un oraș peste care cad bombele rusești fără ca vreo sirenă să anunțe prăpădul. Un loc în care chiar și pâinea este o raritate, iar foametea pare să devenă un teribil dușman al bieților oameni dacă proviziile se vor termina înainte de încetarea ostilităților militare.

În magazine nu mai e mâncare. Sunt perioade când nici pâinea nu se găsește

„Vorbim zilnic cu Serghei. Chiar azi (n.r. 17 martie) a fost bombardament. Atacurile nu sunt anunțate, au loc când au rușii chef. Înainte să plecăm noi de acasă (n.r. din Nikolaev), două rachete au căzut în fața casei băiatului meu. Una a explodat, a făcut un crater uriaș și a distrus o jumătate de casă. Acum a fost tăiat curentul, iar în magazine nu mai e mâncare. Sunt perioade când nici pâinea nu se găsește. Lumea e disperată pentru că proviziile se vor termina”, povestește Constantin Grigorov, care temporar locuiește cu soția și cu mătușa lor la o pensiune din Câmpulung Moldovenesc.

Și toate acestea se întâmplă chiar dacă rușii nu au intrat în oraș, ci pentru că Nikolaev este izolat din cauză că nu se poate circula pe cele două importante poduri peste râurile Inhul și Bug.

„Nu pot intra cu tancurile acolo, dar pot trage de la distanță. Ei (n.r. rușii) țintesc obiective militare sau industriale. În Nikolaev e principalul centru de construcții navale al Mării Negre. Sunt trei șantiere navale la noi. Dar imprecizia rachetelor face ca bombele să cadă și peste casele oamenilor”, adaugă bărbatul refugiat care a fost navigator.

„Grăsime pentru baionetă, să nu ruginească”

Un marinar care vorbește despre curajul poporului său care nu se teme nici de ruși, nici de mercenarii străini despre care se spune că ar lupta alături de armata rusă. „Suntem uniți. Nu ne temem. Baioneta trebuie unsă. Mercenarii sunt doar grăsime pentru baionetă, să nu ruginească”.

Împrăștiați prin lume, de frica războiului

Războiul le-a împrăștiat familia în lume. Soții Grigorov caută în România pacea pe care le-au furat-o rușii. Băiatul lor, Serghei, așteaptă în Ucraina să fie chemat la arme, să lupte împotriva invadatorilor. Alexandra (40 de ani), soția lui Serghei, și copii celor doi – Carolina (4 ani) și Kiril (15 ani) -, s-au refugiat în Cehia și, pentru moment, au pierdut legătura cu ei. Cumnata lui Constantin, Irina, sora geamănă a soției lui, se va duce în Rusia, la Sanktpetersburg, unde o așteaptă o nepoată.

„Alături de copiii din Ucraina” – donații la SMS 8826

Ucraineni refugiați din suferința cărora s-a format un val emoție colectivă care i-a cuprins pe români. Drama unui popor scos din țara lui de invadatori căreia i s-au alăturat și Fundația Ringier România și ziarul Libertatea care au lansat campania umanitară „Alături de copiii din Ucraina”.

Cei care doresc să le fie aproape acestor oameni năpăstuiți de soartă – printre care sunt și peste 30.000 de copii -, pot dona la sms 8826 – număr unic obținut în regim de urgență de Fundația Ringier România -, sau folosind conturile fundației.

Sumele obținute de la donatori în cadrul acestei campanii umanitare, la care se va adăuga și o contribuție a fundației, vor fi folosite pentru achziționarea de medicamente de primă necesitate, dezinfectanți, alimente, apă, produse de igienă, pături și lenjerii.

Fundația Ringier România a derulat deja acțiuni majore de ajutorare a refugiaților

Produsele, bunurile vor fi redirecționate prin voluntari ai fundației sau prin intermediul unor ONG-uri partenere, precum Asociația „Voluntari pentru tine” și Asociația „Licuricii fericiți”. Deja Fundația Ringier România, cea care a inițiat și finanțează campania „Alături de copiii din Ucraina”, a derulat acțiuni umanitare în vamă la Isaccea și la Protoieria Niculițel, iar altele se află în derulare în zona de graniță cu Ucraina. Și, cu ajutorul vostru, al prietenilor fundației, povestea începută acum poate continua pentru ca acești oameni să treacă mai ușor peste aceste momentele cumplite.

Suma alocată cauzei este de 2 Euro

Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania


Se pot face donații și în conturile Fundației Ringier România

Cei care doresc să fie parte a acestei campanii umanitare lansată de Fundația Ringier România pot dona și în următoarele conturi ce aparțin fundației:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!