Nu știe nici un cuvânt în românește, însă fetița ce are prinse în părul șaten un pampon și o coroană de culoare roz, înțelege perfect ce se întâmplă în jurul ei. Dasha suflă cu grație și, deopotrivă, cu emoție și micile flăcări gălbui din vârful lumânărilor se sting. Copiii din jur, și ei refugiați din calea invaziei rusești care macină Ucraina și le ucide părinții, frații sau bunicii, aplaudă și cântă „La mulți ani!”. În trei limbi: română, ucraineană și engleză. Un moment aparte consumat în Centrul pentru refugiați „Sfinții Constantin și Elena” din Sectorul 6, acum ”acasă” pentru 50 de oameni care au fugit din calea morții.

Fundația Ringier Româna întinde o mână de ajutor refugiaților ucraineni

Dasha este unul dintre cei peste 85.000 de ucraineni – printre care peste 30.000 de copii , care a scăpat din infernul din țara vecină. Refugiați pentru care Fundația Ringier România și ziarul Libertatea au lansat, alăturându-se astfel dramei acestor oameni loviți crunt de soartă, campania umanitară „Alături de copiii din Ucraina”. O mână de ajutor întinsă într-un moment cumplit al existenței lor în speranța că, împreună cu oameni cu suflet mare, vom reuși să le alinăm cumva suferințele pricinuite de războiul în care au fost prinși.

Bunica fuge cu cei doi nepoți din calea armelor

În urmă cu ceva mai mult de o săptămână, copila era în localitatea ei natală, Ismail, din regiunea Odesa. Atacul cu rachete al armatei ruse asupra unei unități militare din apropierea orașului a îngrozit-o pe bunica fetiței care a decis să fugă pentru a se salva. Cu Dasha (11 ani), și cu un nepot ceva mai mare (17 ani), care este în tratament din cauza unei boli grave, femeia a ajuns în România, prin vama Isaccea. În Capitală, unde au fost repartizați, au primit cazare, mâncare și haine la Centrul pentru refugiați ”Sfinții Constantin și Elena deschis de Primăria Sectorului 6.

„Acasă nu puteam să-mi sărbătoresc ziua pentru că se întîmplă lucruri rele”

Zilele trecute, Dasha a avut parte de o supriză uriașă. Angajații centrului pentru refugiați i-au organizat o mică petrecere cu ocazia celei de-a 11 aniversări a zilei sale de naștere. Cu sucuri, sendvișuri, dulciuri și rerize de dans și jocruri. Tortul de ciocolată și urarea de „La mulți ani!” cântată în trei limbi – română, ucraineană și engeză -, au fost darurile care au emoționat-o pe copilă până la lacrimi. „E cel mai frumos moment din viața mea! Acasă nu puteam să-mi sărbătoresc ziua pentru că se întâmplă lucruri rele”, a spus Dasha căreia gândul i-a fugit la casa părintească din Ismail. Și la bietele animale din ogradă pe care nu le-a putut lua cu ea…

„Alături de copiii din Ucraina”. Donează și tu la 8826

Mica petrecere a fost precum o picătură de speranță în paharul prea plin amărăciunilor acestor oameni care acum au nevoie de ajutor. Refugiați care nu trebuie abandonați. De aceea, Fundația Ringier România s-a alăturat dramelor trăite de ucraineni și de copiii lor prigoniți din țara lor în urma invaziei ruse și a lansat campania umanitară „Alături de copiii din Ucraina”.

Cei care doresc să le fie aproape acestor oameni năpăstuiți de soartă – printre care sunt și peste 30.000 de copii -, pot dona la sms 8826 – număr unic obținut în regim de urgență de Fundația Ringier România -, sau folosind conturile fundației.

Sumele obținute de la donatori în cadrul acestei campanii umanitare, la care se va adăuga și o contribuție a fundației, vor fi folosite pentru achziționarea de medicamente de primă necesitate, dezinfectanți, alimente, apă, produse de igienă, pături și lenjerii. Produsele, bunurile vor fi redirecționate prin voluntari ai fundației sau prin intermediul unor ONG-uri partenere.

Acțiuni umanitare în vamă la Isaccea și la Protoieria Niculițel

Povesțile celor care fug din calea gloanțelor și a tancurilor, dramele acestor oameni, vor ajunge la dumneavoastră prin intermediul publicației Libertatea – parte a trustului-mamă Ringier , unde vor apărea atât pe print, cât și pe site. Fundația Ringier România s-a implicat deja în doua acțiuni caritabile – în vamă la Isccea, unde a donat mănuși fulare și căciuli, dar și la Protoieria Nicuițel care a primit două tone de combustibil solid, dar și lenjerii, pături, perne, huse de pat, produse de igienă și de curățenie și uscătoare de păr. La distribuirea donațiilor, Fundația Ringier România a primit o mână de ajutor de la Asociația ”Voluntari pentru tine”.

Suma alocată cauzei este de 2 Euro

Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania


Se pot face donații și în conturile Fundației Ringier România

Cei care doresc să fie parte a acestei campanii umanitare lansată de Fundația Ringier România pot dona și în următoarele conturi ce aparțin fundației:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!