O fetiță căreia sportul i-a răspuns cu generozitate, răsplătindu-i efortul cu medalii de campioană națională, se află acum într-o situație cumplită. Emilia-Maria Ghilezan, în vârstă de 12 ani, din Arad, a suferit un accident în urma căruia medicii au fost nevoiți să-i amputeze gamba piciorului drept. Pentru a putea păși din nou, mica sportivă are nevoie de 15.000 de euro, bani pentru proteză și recuperare.

Se lăsase seara când Emilia a ieșit din sala de handbal, de la antrenament. Pașii o purtau către casă, pe drumul obișnuit, urmat de atâtea și atâtea ori. Gândul îi zbura la ziua în care visul de a fi o mare handbalistă se va împlini. De astă dată însă, pasajul betonat așezat peste liniile de cale ferată s-a dovedit un obstacol de netrecut. O garnitură de tren i-a agățat rucsacul purtat pe umeri și a tras-o pe mica sportivă sub roțile metalice. Miraculos, fata a scăpat cu viață, dar medicii au fost nevoiți să-i amputeze gamba piciorului drept.

În mașina Salvării, Emilia nu a mai avut puls

“Era singurul drum pe care îl putea urma spre casă. Un drum periculos, neluminat pe care sunt trase marfarele. Eram la o sută de metri de ea când s-a întâmplat nenorocirea, când a agățat-o trenul acela. Am ajuns într-un suflet la ea. Am încremenit când am văzut ce nenorocire s-a abătut asupra copilașului nostru, care zăcea sub garnitură. Am crezut că am pierdut-o, pentru că șocul și hemoragia au fost uriașe. În ambuanță nu mai avea puls, dar au salvat-o”, povestește Emil Ghilezan, 40 de ani, tatăl Emiliei.

De atunci, s-au scurs două luni, timp în care Emilia-Maria a fost pacienta Spitalului Județean Arad. Două luni în care specialiștii au operat-o de trei ori pentru a-i salva cât mai mult din piciorul drept, despicat în două și cu oasele sfărâmate de roțile trenului de marfă care a agățat-o.

Cu o voință de fier – călită pe tatami, în competițiile de judo, sport pe care l-a practicat până să aleagă handbalul -, Emilia-Maria a trecut cu bine peste toate intervențiile chirurgicale și peste grefele de piele și se pregătește acum pentru o nouă operație. A patra, necesară pentru închiderea completă a rănii.

Operată de trei ori, Emilia are nevoie de 15.000 de euro

“Copilul nostru a fost operat de trei ori, pentru a-i fi reconstruit piciorul drept, adică ce s-a putut salva din el. A stat mult la Reanimare. Acum, Emilia va mai fi operată o dată, pentru ca specialiștii esteticieni să-i închidă complet rana și să putem începe procedurile de protezare”, continuă tatăl micii sportive.

Însă pentru a putea întra în această nouă etapă, Emilia-Maria are nevoie de 15.000 de euro. Este vorba de costul unei prime proteze, pentru că în funcție de dezvoltarea fizică a copilului aflat în creștere, echipamentul medical va fi schimbat, dar și de cele ale tratamentului și ale ședințelor de recuperare ce vor urma.

Handbal pentru Emilia

În jurul micii sportive s-au strâns ca la un semn și reprezentanții Federației Române de Handbal (FRH), care au organizat trei meciuri caritabile, ce se vor disputa pe 20 decembrie, începând de la ora 16.15, în Sala Agronomia din Capitală.

Pe parchet se vor înfrunta reprezentanții formațiilor de tineret masculin ale României și Poloniei (ora 16.15), cei ai participanților la Programul “Master Coach FRF România” (ora 18.15) și cei ai reprezentativelor feminine de tineret ale României și Cehiei.

Costul unui bilet – valabil la toate cele trei întâlniri -, este de 15 lei, iar banii încasați vor fi direcționați pentru susținerea Emiliei-Maria.

Cei care doresc să o ajute pe Emilia, o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul “EMILIA”. Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 2% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro.

*Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!