Fundația elvețiană Terre des hommes a desfășurat săptămâna trecută a opta ediție a campaniei-eveniment Ziua Ștafetei, care a reușit să conecteze peste 6.770 de copii din România cu mentori din profesiile la care tinerii visează.

Campania a avut loc între 18 -22 noiembrie, iar semnificația ei este cu atât mai mare cu cât în luna noiembrie întreaga lume aniversează cei 30 de ani ai Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989.

Meseriile de care copiii români s-au arătat cel mai interesați sunt polițist, profesor/educator, manichiuristă, make-up artist, jandarm, pompier, mecanic auto, avocat, medic, terapeut, bucătar, ospătar, cosmeticiană, barman, informatician, militar. Nu au lipsit însă din alegerile lor nici profesiuni mai rare: arhitect, judecător, asistent social, lăutar, florar, preot, etnograf, topograf, dansator de dansuri populare, fotograf, muzician, farmacist, excavatorist.

Mentorii au fost găsiți la nivel local de profesori, care au coordonat întregul proces, în timp ce Fundația Terre des hommes a oferit acces copiilor la câțiva profesioniști de renume din București: directorul unui institut cultural, ambasador, fotograf-arhitect, ministru plenipotențiar, consilier politic, organizator de evenimente, manager de cinema, director al unui festival internațional de muzică, deputat. De asemenea, au fost incluși în grupurile de copii și tineri refugiați.

Tinerii au putut să pătrundă și în medii aparent exclusiviste, unde au reușit să înțeleagă procesul de luare a deciziilor și chiar să participe, să-și exprime opiniile. Fundația Terre des hommes i-a ajutat să deschidă porțile unor instituții precum British Council, Institutul Diplomatic Român, Ambasada Confederației Elvețiene la București, Ambasada Canadei la București, Compania Națională Aeroporturi București. De asemenea, un copil a fost oaspetele deputatului Ovidiu Raețchi și a asistat la lucrările Camerei Deputaților.

Campania Ziua Ștafetei se adresează copiilor între 12-18 ani și se pregătește cu săptămâni înainte, când profesorii întreabă copiii ce meserii își doresc, apoi caută mentori potriviți și îi roagă pe aceștia să primească tinerii pentru o zi la locul lor de muncă. Anul acesta, datorită parteneriatului Fundației cu Ministerul Educației, peste 600 de coordonatori din toată țara (profesori) au participat la campanie cu grupuri de maxim 10 copii, iar cele mai multe înscrieri s-au înregistrat în Bistrița Năsăud, Maramureș și București.

Scopul campaniei Ziua Ștafetei este de a  promova dreptul copiilor de a-și alege viitorul și de a-și exprima opinia. Fundația Terre des hommes desfășoară Ziua Ștafetei în fiecare noiembrie, încă din anul 2012, iar de atunci mii de copii au beneficiat de mentoratul unor profesioniști inimoși.  Conceptul campaniei este de a implica tinerii și de a-i asculta, nu doar de a-i lăsa să observe, de aceea coordonatorii au grijă ca fiecare copil să aibă un dialog real cu mentorii.

 

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!