A fost lansat Registrul National al Cancerului la Copil in Romania (RNCCR),o bază de date ce cuprinde toate cazurile noi de cancer la copii si tineri (0-19 ani) din întreaga țară. Pentru prima dată se va ști dacă există medici specialişti și locuri suficiente.

RNCCR este inițiat, dezvoltat  și coordonat  de catre SOCIETATEA ROMÂNĂ DE ONCO-HEMATOLOGIE PEDIATRICA incepand cu data de 01.09.2009. RNCCR functioneaza exclusiv cu sprijin financiar neguvernamental, cu o contributie din partea DANONE România (2009 – 2013), a Fondului ONG Romania prin granturi Norvegiene (2014-2016).

In prezent RNCCR este sustinut material si logistic gratie Asociatiei Dăruiește Aripi (începând din 2018), în cadrul unui proiect de relansare și optimizare care a permis completarea retrospectiva a cazuisticii la nivel national si care are in vedere imbunatatirea continutului și a calității datelor precum și utilizarea acestora în condițiile legii în cercetare și în elaborarea politicilor publice.

RNCCR funcționează cu suportul  tehnic al personalului instruit de ENCR al  Registrului Regional de Cancer Nord Vest, cu sediul la Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” din Cluj Napoca, partener oficial al SROHP in susținerea și dezvoltarea RNCCR.

Raportarea de către personalul instruit în fiecare centru participant la Registru se realizeaza prin completarea formularului ONC (set de date și definiții recomandate de ENCR si implementate in Romania prin OMS 2027/2007).

In fiecare an sunt generate rapoarte care analizeaza patologia raportată și actualizează  situația epidemiologică a cancerului la copil in România.  Cel mai recent raport al RNCCR poate fi consultat aici.

Statisticile arată că 400 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!