Anual, 14 milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer. Experții Organizației Mondiale a Sănătății estimează că numărul cazurilor va crește cu cel puțin 70 la sută în următorii 20 de ani.

La ora actuală, se cunosc 100 de tipuri de boli maligne, pe care medicina încearcă să le rezolve prin tratamente precum chirurgia, chimioterapia, imunoterapia și – nu în ultimul rând – radioterapia.

Radioterapia în tratamentul cancerului

Radioterapia este unul dintre punctele noastre forte în tratarea pacienților diagnosticați cu diverse tipuri de cancer. Suntem singurii din Europa de Est care deținem la ora actuală GammaKnife ICON, care se folosește pentru prima dată în Turcia la Spitalul Acibadem Altunizade, spitalul viitorului, cum îl numim noi. Tehnologia Gammaknife ICON are o precizie sporită și cu noul aparat nu numai că putem aplica radioterapia într-o singură ședință, dar putem aborda pas cu pas, în fracțiuni, zone mai mari afectate de cancer. GammaKnife ICON avem posibilitatea să tratăm pacienți cu tumori cerebrale sau afecțiuni cerebrovasculare prin administrarea radiațiilor într-o singură zi, fără perioade lungi de spitalizare sau intervenții îndelungate”, spune dr. Ufuk Abacioglu, specialist în radioterapie în cel mai nou spital Acibadem, Altunizade.

 

Există încă multe mituri legate de radioterapie, însă specialiștii spun că tehnologia mondernă este extrem de sigură la ora actuală: aceasta permite personalizarea tratamentelor, iar efectele adverse sunt în multe cazuri reduse.

Mituri despre radioterapie

“Unii pacienți pot fi tentați să oprească terapia din cauza efectelor adverse sau din cauza miturilor care circulă legate de iradierea organismului.

Oprirea tratamentului este foarte periculoasă pentru organism, pacientul nu poate începe și apoi să ia o pauză de o săptămână sau două. Am avut cazuri de pacienți, chiar și din România, care au întrerupt terapia și au revenit cu un cancer agravat ceea ce a îngreunat situația.

Sfatul meu pentru pacienți este să termine tratamentul început, indiferent care ar fi acesta. Există multe persoane care cred că radioterapia nu face bine, însă dacă aceasta este făcută corect, personalizat, la momentul optim, atunci vorbim despre o armă redutabilă împotriva cancerului”, declară radioterapeutul turc.

 

De altfel, și specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății spun rata de supraviețuire după cancer este mult mai mare în țările dezvoltate, unde pacienții au acces la tratamente de ultimă oră cum este, de exemplu, și dispozitivul TomoTherapy.

Cu ajutorul aparatului TomoTherapy, care oferă tratament prin rotirea la 360 de grade în jurul pacientului, putem face două proceduri într-o singură sesiune: practic, scanăm întregul corp și aplică emisia de radiații în mai multe zone deodată. De asemenea, putem trata într-o singură sesiune de terapie o suprafață mare afectată de cancer, cum e cazul anumitor pacienți cu cancere cerebrale și de coloană vertebrală” spune dr. Ufuk Abacioglu.

 Succesul operațiilor de cancer este dat și de o bună vizualizare a tumorilor în timpul intervențiilor și a zonelor în care sunt localizate acestea. Astăzi, medicii centrelor de top din lume apelează la cele mai noi tehnici de tomografie computerizată, care cresc șansele de supraviețuire pe termen lung ale pacienților cu cancer.

“Dispozitivul Sliding CT, care este o premieră în Turcia și permite ca procedurile de tomografie computerizată să fie efectuate în timpul operației. Iar dispozitivul FORCE CT folosește o tehnologie care furnizează imagini de mare rezoluție cu o doză scăzută de radiații și este foarte confortabil pentru pacienții de toate vârstele, chiar și pentru copii”, descriu specialiștii tehnologia disponibilă în cel mai nou spital Acibadem.

De altfel, centrul de oncologie Altunizade este cel mai avansat din Turcia, iar pacienții cu diverse afecțiuni maligne pot beneficia de experiența echipelor complete de abordare a cancerelor care includ chirurgul, oncologul, radioterapeutul și psihologul. Acıbadem Altunizade are 98 000 de metri pătrați – de 5 ori suprafața aeroportului Otopeni – cu o capacitate de 350 de paturi. Vorbim despre un spital sustenabil, certificat LEED, ce folosește în mod eficient energia și apa, protejând mediul. Printre centrele de excelență prezente în cadrul Spitalului Acibadem Altunizade se mai numără cel de neuroștiințe, ortopedie și traumatologie, chirurgie robotică și centrul pentru fertilizare in vitro.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!