Dragostea de soră nu poate fi înlocuită cu nimic. O spune și o simte și Bianca Mertoiu, o tânăra de 20 de ani care a ales să-și salveze surioara bolnavă de aplazie medulară. Cu inima cât un purice, dar deschisă pentru fapta pe care avea să o facă, fata a stat cumințică ieri, mai bine de 4 ore, la aparatul care a extras din sângele ei celulele stem necesare transplantului medular.

Până ieri, Bianca nu se temea de nimic. Spunea că abia așteptă să aibă loc intervenția care va duce la însănătoșirea celei mai dragi ființe din viața ei, surioara sa mai mică, Miruna. La finalul săptămânii trecută, tânăra s-a internat la Institutul Fundeni, locul în care mezina familiei a fost nevoită să stea mai bine de jumătate de an. Și asta pentru că, în luna mai a acestui an, copila de 9 anișori a fost diagnosticată cu aplazie medulară.

Va fi salvată de sora ei

Aflate la spitalul din Turnu Măgurele, orașul  natal al celor două fete, pentru a face câteva analize, micuța a fost întrebată dacă suferă de vreo boală. Era extreme de palidă, iar medicii au insistat să-i facă un set de analize. Rezultatul avea să îngrozească întreaga familie. Copila era suspectă de leucemie.
Ajunsă la Institutul Fundeni din Capitală, împreună cu mama ei, Miruna a fost diagnosticată cu aplazie medulară. Acela a fost și momentul în care au aflat că micuța va avea nevoie de transplant medular. Și cum din cei două milioane de donatori, din întreaga lume, nici unul nu a fost compatibil cu ea, s-a căutat un salvator în familie. Și s-a găsit! Doar că singura persoană compatibilă era Bianca.

 

miruna-si-mami-620x439

 

Au urmat analize peste analize, ședințe de chimioterapie cu un citostatic scump, care nu se mai găsește de ani buni în România și din cauza căruia au avut destul de mult de tras. Într-un final, au reușit, iar până la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc și transplantul. Bianca a fost extrem de puternică în toată această perioadă. Însă, ieri, ajunsă în faza pregătitoare transplantului, a cuprins-o teama.

”Simțem că nu mai sunt în stare de nimic. Îmi era teamă de ce avea să se întâmple, cu toate că nu era vreo intervenție complicată… am cedat. Eram conștientă însă că doar așa îmi pot salva surioara și am mers mai departe. Nu îmi doresc decât să o știu bine pe ea, să vină acasă și să aibă o copilărie fericită, așa cum merită de fapt!”, ne-a spus Bianca.

 

bianca-1-620x409

 

După ce i-a fost montat un cateter, tânăra a stat mai bine de 4 ore ”cablată” la o mașinărie, pentru a-i fi extrase din sânge celule stem care joi îi vor fi transplantate surorii sale. În toată această perioadă, Miruna, închisă împreună cu mămica ei într-o camera sterilă, a desenat și a așteptat cumințică un semn de la salvatoarea ei. Cine dorește să o ajute pe micuță o poate face donând 2 euro printr-un SMS la 8828, cu textul “Miruna”.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!