Viața lui Alex, bolnav de cancer, depinde de curele de imunoterapie. Băiatul internat de șase luni în Turcia are nevoie de 70.000 de euro pentru a putea fi salvat.

Peste o lună, Constantin-Alexndru Ene, din București, va împlini 18 ani, vârsta care-i va marca trecerea din rândul adolescenților în cel al adulților. O zi extrem de importantă, majoratul, pe care băiatul nu o va putea întâmpina însă așa cum și-ar dori, cu un eveniment festiv, din cauza suferințelor cumplite prin care trece. De pe patul unui spital din Turcia, Alex – diagnosticat cu neuroblastom stadiul IV cu metastaze osoase și operat -, visează la cel mai de preț dar pe care l-ar putea primi de ziua lui: vestea că în conturile sale s-au strâns cei 70.000 de euro de care are nevoie pentru a putea continua crâncena luptă cu cancerul. Prețul vieții lui!

Alex luptă de 16 ani cu cancerul

Se împlinesc 16 ani de când Alex – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România, – este prins în vâltoarea unei teribile încleștări în care miza este chiar viața lui. Ani chinuitori, lungi cât o eternitate, în care băiatul diagnosticat cu cancer pe când avea doi anișori a trecut prin momente cumplite. Răsplata eforturilor supraomenești pe care le-a făcut părea să fi venit atunci când medicii care-l tratau le-au dat părinților vestea că micuțul lor a învins maladia.

Zece ani mai târziu, boala și-a arătat din nou chipul hâd și, într-o nouă zvârcolire, precum un animal de pradă înfometat, a mai „mușcat” o dată din trupul copilului. Și, iar, porțile iadului din care se crezuse scăpat, s-au deschis, parcă și mai larg, pentru Alex. Dar, și de astă dată, băiatul – care o vreme a fost paralizat din cauza faptului că tumora nou formată i-a fracturat coloana vertebrală -, a ieșit biruitor în fața maladiei ucigașe! Ba chiar a plecat pe picioarele lui din „Amerikan Hastanesi” (n.r. Spitalul American), din Istanbul.

Boala, al treilea asalt

Un al treilea asalt al bolii l-a readus pe Alex în fața oncologilor turci care, pentru a-l salva, au gândit un plan medical personalizat ce include terapii chimio și imuno, efectuate în același timp. O dată la fiecare 28 de zile, adolescentul primește tratamentele care îl țin viață, cure care se întind chiar și pe durata a 22 de ore la o singură administrare.

Ore grele în care Alex abia dacă poate să „fure”, adunat, 20 de minute de somn. Pentru ca, mai apoi, dureri atroce de oase, mai ales ale piciorului stâng, ce pot fi calmate doar cu ajutorul morfinei, să-i pună stăpânire pe trupul slăbit. Un plan medical extrem de aglomerat între ale cărui ședințe sunt, mai mereu, doar câteva ore insuficiente câteodată pentru refacerea organismului chinuit de boală.

„Nu putem să abandonăm lupta! Ar însemna să riscăm să-l pierdem pe Alex…”

„Zece zile de tratament, 28 de zile de pauză. Noi am ajuns la cea de-a patra serie la finalul căreia băiatul nostru va fi supus unei evaluări imagistice complete și unor examene neurologice. I se vor face markeri tumorali. Abia atunci, specialiștii de aici, din Turcia, vor stabili care vor fi următorii pași…

Însă, pentru a putea continua acest tratament post-operator, avem nevoie de 70.000 de euro. Prima estimare fost de 80.000 de euro, dar au recalculat. Banii trebuie plătiți lunar, chiar în avans. Noi ne-am epuizat resursele financiare obținute tot prin donații. Rezervele sunt zero, motiv pentru care avem neapărat nevoie de sprijinul oamenilor și al fundațiilor. Nu putem să abandonăm lupta! Ar însemna să riscăm să-l pierdem pe Alex. Luptăm, orice decizie o să ia medicii turci după cele patru cure de tratament chimio-imuno…”, este mesajul Elenei Ene, mama lui Alex.

Speranțele în tratamentul complex chimio-imunoterapie, dar și în cel fizioterapeutic sunt cu atât mai mari cu cât băiatul a mai câștigat o luptă: medicii au decis că Alex poate renunța la corsetul pentru coloană, echipament pe care băiatul trebuia să-l poarte pentru protecția acesteia distrusă aproape complet de tumoră.

Povestea lui Alex

Toată copilăria, de fapt de când se știe, Constantin-Alexandru Ene, din București, s-a luptat cu disperare pentru fiecare clipă de viață. Soarta l-a aruncat în cel mai negru coșmar după ce a fost diagnosticat cu neuroblastom în stadiul patru, cu metastaze osoase. Băiatul nu a abandonat nici o clipă lupta și, de două ori, a reușit – cu chinuri supraomenești și ajutor medical -, să învingă boala.  Alex (17 ani), are din nou nevoie de ajutorul semenilor după ce cancerul a recidivat. Operat în Turcia, Alex trebuie să strângă 80.000 de euro pentru tratamente și proceduri postoperatorii care îl pot ține în viață.

Bolnav de cancer la doi ani

Avea doar doi anișori când cancerul i-a mușcat din trup. Neuroblastom stadiul IV cu metastaze osoase a fost îngrozitorul verdict al specialiștilor în oncologie. Însă, cu tratamente și o îngrijire specială, micuțul Alex a reușit să treacă peste acel cumplit moment din viața lui. Cancerul fusese învins! Sau cel puțin așa au crezut atât mama copilașului – Elena Ene -, cât și Alex.

Însă, după mai bine de un deceniu, boala a atacat din nou, de astă dată mult mai agresiv. Tumora, cuibărită în coloana vertebrală, i-a fracturat puțin câte puțin o vertebră până când băiatul, pe atunci în vârstă de 13 ani, a rămas paralizat.

Alex a învins și cancerul, și paralizia

Prima oară, Alex al nostru a fost atins de cancer când avea doar doi anișori. Atunci am reușit, am învins! Dar, după vreo zece ani, boala a revenit cu și mai mare forță. Tumora i-a fracturat coloana vertebrală și l-a paralizat. Pentru că în țară medicii nu i-au dat nici o șansă, ne-am dus copilul în Turcia, la Amerikan Hastanesi. Acolo am ajuns cu o aeronavă-ambulanță, închiriată pe cheltuiala noastră. După 18 luni, Alex a învins cancerul a doua oară, dar și paralizia. Din Turcia, a venit acasă pe picioarele lui!, ne-a povestit Elena Ene, mama lui Alex.

Un control de rutină efectuat în luna august, în Turcia, a făcut ca cerul să se prăvălească peste adolescentul care, de 15 ani, se tot luptă cu cancerul. Rezultatul investigațiilor imagistice a arătat că o nouă tumoră, de doi centimetri, s-a format, de astă dată, pe nervul spinal.

A urmat o operație care s-a întins pe durata a nouă ore în timpul căreia medicii turci de la „Amerikan Hastanesi” i-au extirpat tumora și i-au fixat coloana vertebrală extrem de grav afectată în 20 de șuruburi și tije.

Alex a fost operat în Turcia timp de nouă ore

Nici nu am apucat să ne bucurăm că Alex a intrat la liceu, la Colegiul Sf. Sava, pentru că în luna august am aflat că o tumoră i s-a format pe nervul spinal. Operația de extirpare a tumorii făcută la Istanbul (n.r. Amerikan Hastanesi), care a durat nouă ore, l-a salvat pe băiatul nostru. Medicii turci i-au corectat și cifoscolioza și i-au fixat coloana în 20 de șuruburi. Din cauza tumorii s-a creat o cifoza de 55 de grade și o scolioză de 12 grade, a mai spus mama lui Alex.

Conform programului personalizat gândit de echipa de oncologi și neurologi turci care îl țin sub observație, Alex – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, trebuie să ajungă din nou la Istanbul pentru a primi un tratament salvator post-operator. Este vorba de imunoterapie asociată cu ședințe de citostatice și de tratament MIBG (n.r. o investigație computerizată modernă care se poate efectua doar în centre aprovizionate cu radionucleid).

Problema este că procedurile salvatoare, tratamentele care îl pot ține în viață pe Alex, costă cel puțin 80.000 de euro, bani pe care părinții băiatului nu îi au și pe care trebuie să-i strângă cât mai repede pentru a-și putea programa băiatul pentru prima etapă a acestui tratament.

Alex iubește viața, vrea să trăiască!

O singură fiolă din medicamentul care trebuie să-i fie administrat în această primă etapă a imunoterapiei asociat cu chimio costă 10.000 de euro. Și lui Alex îi trebuie opt fiole. E un tratament vital pentru copilul nostru. E un tratament care îi salvează viața. Îi rog pe toți aceia care pot să o facă, să ne ajute cu cât de puțin pentru a ne salva băiatul. Alex are șanse uriașe pentru că boala a fost depistată în stadiu incipient. Alex iubește viața, vrea să trăiască! Ajutându-ne să strângem cei 80.000 de euro pentru tratamente îl vom salva pe Alex!, este apelul disperat al mamei lui Alex.

Cei care doresc să îl ajute pe Alex o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALEX».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

 

 

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!