Donează 20%

DIRECŢIONAREA A 20% DIN IMPOZITUL PE VENIT CĂTRE FUNDAŢIA RINGIER

Pentru cheltuielile cu sponsorizarea, inclusiv burse private, companiile pot beneficia de credit fiscal (deducere din impozitul pe profit datorat), în limita valorii minime dintre:

Astfel, contribuabilii persoane juridice plătitoare de impozit pe profit au posibilitatea de a direcţiona sume de bani/bunuri/servicii către acţiuni de sponsorizare, acte de mecenat sau pentru burse private fără niciun cost suplimentar. Conform prevederilor Codului Fiscal (art. 21 (4) lit. p), sumele respective se scad din impozitul pe profit datorat şi achitat la stat. Cu alte cuvinte, fondurile suportate pentru astfel de acţiuni diminuează sumele ce trebuie achitate statului în contul impozitul pe profit.

FOARTE IMPORTANT:

– Atunci când cheltuielile cu sponsorizarea depăşesc aceste limite, creditul fiscal neutilizat poate fi reportat pentru următorii 7 ani consecutivi și recuperat în aceleași condiții.
– Sumele acordate ca sponsorizare trebuie sa fie înregistrate în contabilitate în acelaşi an pentru care se face plata impozitului – cu alte cuvinte, în anul anterior momentului plăţii efective a impozitului.
– Dacă se încadrează în limitele de mai sus, sponsorizarea şi mecenatul nu sunt considerate livrare de bunuri, deci nu se colectează TVA aferentă.

EXEMPLU DE CALCUL

Compania X are o cifră de afaceri de 400.000 de lei şi un profit brut de 60.000 de lei.
Impozitul pe profit = 60.000*0.16=9.600 de lei
Valoarea posibilă a sponsorizării = 9.600*0.2=1.920 de lei
Valoarea maximă a sponsorizării (limitată de ponderea de 3 la mie din cifra de afaceri) = 400.000 de lei*0,003 = 1.200 de lei
Prin urmare, pentru ca firma X să poată acorda o sponsorizare fără a înregistra costuri suplimentare, suma maximă pe care o poate direcţiona este de 1.200 de lei.
Aceste cheltuieli (1.200 de lei) vor fi apoi scăzute din impozitul pe profit datorat (9.600 de lei), rezultând astfel un impozit pe profit de achitat către stat de 8.400 de lei.

Descărcaţi contractul de sponsorizare

1 din 330 de copii este diagnosticat cu cancer.

20% dintre ei pierd lupta cu această boală.

află cum poți ajuta

1 din 1000 de copii este diagnosticat cu leucemie.

Pentru 33% dintre ei, viața se oprește aici.

află cum poți ajuta

1 din 3.000 de copii este diagnosticat cu atrezie de esofag.

15% din ei sunt înfrânți de această boală.

află cum poți ajuta

1 din 10.000 de copii este diagnosticat cu malformații cardiace.

60% nu reușesc să meargă mai departe.

află cum poți ajuta

Boli cumplite. Cifre. Excepții.

Pentru noi, cei de la Fundația Ringier, acestea construiesc realitatea de zi cu zi.

află cum poți ajuta