Pentru a putea lupta cu cancerul, Alex are nevoie de 8.000 de euro lunar. Băiatul, care a învins de trei ori maladia, trebuie să urmeze un program de investigații post-imunoterapie de lungă durată.

Constantin-Alexandru Ene, în vârstă de 18 ani, a învins de trei ori cancerul într-o teribilă încleștare pentru supraviețuire care s-a întins pe durata a peste 16 ani. O luptă parcă fără de sfârșit în care medicii români nu i-au acordat nici o șansă. Dar el, copilul care la doi ani a fost diagnosticat pentru prima oară cu neuroblastom în stadiul patru cu metastaze osoase, a descoperit în Turcia, la „Amerikan Hastanesi”, din Istanbul, calea spre viață. Acum, după trei victorii uriașe în fața cancerului, Alex are nevoie de ajutorul semenilor pentru a plăti cei 8.000 de euro lunar necesari continuării programului de investigații de lungă durată post-imunoterapie.

Diagnosticat cu cancer osos la doi ani

Diagnosticat la doi ani cu neuroblastom de gradul patru cu metastaze osoase, Alex a fost prins, din acel moment, în vâltoarea unei acerbe lupte pentru a supraviețui atacului nemilos al bolii. Viața i s-a schimbat brutal. Cu eforturi uriașe, dar și cu sprijin din partea specialiștilor turci de la „Amerikan Hastanesi”, din Istanbul, unde micuțul a ajuns după ce în România medicii îi dădeau șanse „zero”, a reușit o primă victorie în fața bolii. O victorie care, însă, avea să fie doar prima dintr-un șir de trei pe care Alex le-a reușit în fața cancerului.

A doua recidivă l-a țintuit aproape doi ani în scaunul cu rotile

Un deceniu mai târziu, când nimeni nu se mai aștepta, cancerul a „mușcat” din nou din trupul băiatului. Și de astă dată, cumplita boală a fost învinsă! Chiar dacă recidiva, una extrem de violentă și de agresivă, l-a ținutit pe Alex – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, în scaunul cu rotile.

Coloana sa vertebrală cedase sub presiunea tumorii care își făcuse loc între vertebrele pe care le fracturase. Aproape doi ani, zi și noapte, copilul a visat la ziua în care va putea pune din nou picioarele pe pământ și va putea merge singur. După o lungă spitalizare în clinica de pe malurile Bosforului, viața a triumfat, iar Alex a ajuns acasă sănătos, chiar pe picioarele lui!

Coloana vertebrală a lui Alex, fixată în 20 de șuruburi și tije

Alex a fost prins în cea de-a treia încleștare cu cancerul după ce, la ani distanță, o nouă tumoră s-a format, de astă dată, pe nervul spinal! Băiatul – acum elev la Liceul „Sf. Sava”, din Capitală, și-a mutat iar viața la Istanbul, unde medicii turci l-au supus unor compicate intervenții chirurgicale menite să-l salveze. I-au extirpat formațiunea tumorală, cu tot tot cu nervul spinal pe care îl „atacase” și i-au corectat coloana vertebrală, extrem de grav afectată de cifoza de 55 de grade, pe care i-au fixat-o în 20 de șuruburi și tije care trebuie verificate la intervale regulate de timp.

Cele cinci cure de imunoterapie făcute la clinica din Istanbul cu administrate de morfină, ce au avut efecte secundare cumplite (dureri de oase, alergii, reacții legate de sistemul cardiovascular, tahicardii), i-au oferit lui Alex speranțe uriașe de vindecare. Însă, pentru a evita orice fel de schimbări bruște în evoluția post-imunoterapie, medicii turci au gândit un program personalizat de supraveghere îndelugată a băiatului.

O dată pe lună, la specialiștii turci. O singură etapă de investigații costă între 8.000 și 10.000 de euro

Alex trebuie să meargă lunar la Istanbul pentru investigații computerizate complete (RMN) pentru analize de sânge, pentru controalele oncologice, cardiologice, oftalmologice și neurochirurgicale, dar și pentru a face markerii tumorali. Etape medicale care sunt extrem de scumpe pentru părinții lui Alex care sunt nevoiți să plătească, la un singur drum, între 8.000 și 10.000 de euro.

„Fiecare euro contează pentru Alex al nostru…”

„Costurile sunt mai mari și ajung și la 10.000 de euro atunci când pe lista investigaiilor computerizate este scientigrafia cu iod, o investigație computerizată extrem de precisă, dar foarte scumpă la acel spital. De aceea, îi rog pe toți aceia care o pot face să ne ajute cu cât de puțin. Fiecare euro contează pentru Alex al nostru. Nu trebuie, sub nici o formă, să întrerupem șirul investigațiilor, al controalelor medicale în Turcia pentru că pericolul unei a patra recidive încă există, chiar și după imunoterapie. Este mult mai scăzut, așa cum o arată testele genetice, dar există!”, este apelul Elenei Ene, mama lui Alex.

Alex face recuperare medicală pentru musculatură

Când nu este internat la „Amerikan Hastanesi”, câte o săptămână pe lună, Alex se dedică zecilor, poate sute sutelor de ore de recuperare medicală. Cum medicii turci i-au dat vești extrem de bune în ceea ce privește starea sa de sănătate (boala este în remisie, focarele au fost oprite din evoluție, nu au apărut leziuni noi, metastaze, iar cele vechi sunt în proces de vindecare), liceanul se concentrează acum, cu ajutorul specialiștilor, pe exerciții medicale de recuperare a muscuaturii, mai ales cea a spatelui care nu mai are nevoie de susținerea corsetului. În plus, băiatul primește susținere emoțională de la părinți și de la psihologi.

„Împreună cu voi, oameni cu suflet, vom reuși să ne salvăm băiatul!”

„Boala este în remisie, ceea ce este o veste extraordinară. Nu sunt metastaze. Focarele tumorale s-au oprit din evoluție, ba chiar sunt în proces de vindecare. Între două internări, Alex face recuperare medicală. Acum, cu voia medicilor turci care au apreciat ca find bune rezultatele oftalmologice, cele legate de miopie, Alex are voie să intre în apă și să facă hidrofizioterapie. Împreună cu voi, prietenii noștri, oameni cu suflet la care apelăm prin intermediul Fundației Ringier România, vom reuși să ne salvăm băiatul!”, a mai spus mama lui Alex.

Cei care doresc să îl ajute pe Alex o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALEX».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!