Un cărucior electric i-ar face suferințele mai ușor de îndurat lui Dragoș. Băiatul, care suferă de tetrapareză spastică și cancer, are nevoie de 5.000 de lei pentru echipamentul de care e dependent.

Dragoș Condescu, din satul Comănicea, Dolj, este personajul principal al unei drame care s-a întins pe durata unui deceniu. Perioadă cumplită în care băiatul a făcut tot ce este omenește posibil pentru a se elibera din strânsoarea tentaculelor bolilor care l-au copleșit. Operat pe creier, cu o valvă montată la cap, dependent de căruciorul cu rotile, dar și cu o mamă epuizată psihic și fizic care, singură, îl îngrijește eroic, băiatul în vârstă de 14 ani are nevoie de ajutorul semenilor pentru a strânge 5.000 de lei. Banii îi sunt necesari pentru achiziționarea unui cărucior rulant electric care să-i mai înducească amarul vieții chinuite.

La patru ani, Dragoș suferea de trei boli cumplite

Tetrapareză spastică, cancer cerebral, hidrocefalie și, urmare în timp a atacurilor acestor maladii, întârziere mintală, sunt verdictele medicale la care specialiștii au ajuns în cazul lui Dragoș. Diagnostice crunte, trei dintre ele aflate în fișa medicală a copilului încă de când acesta avea patru ani! Vârstă la care prichindelul de atunci a dat primele semne că ceva rău se întâmplă cu el: un mers ceva mai împleticit, lipsa echilibrului și mai apoi imposibilitatea de a mai merge.

Mușchii i se pot atrofia complet fără tratament

Tratamentele recomandate de specialiștii români și maghiari care l-au examinat au reușit, în cei zece ani scurși de la depistarea bolilor, să stăvilească atacurile în valuri ale cancerului cerebral și, cumva, să stabilizeze și situația în cazul tetraparezei spastice. Nu fără mari emoții pentru că, în două rânduri, Dragoș a trecut prin anticamera morții…

De ceva vreme, resturile tumorale de la cap au devenit inactive, iar mușchii întregului corp – ce riscau să se atrofieze complet, să „înghețe”, și astfel să provoace un atac letal pentru copil -, au fost menținuți la un nivel în care riscurile complicațiilor au scăzut simțitor.

Mii de ore de gimnastică medicală și terapii

Toate aceste victorii în fața maladiilor au fost posibile cu ajutorul tratamentelor chinuitoare, dar dătătoare de speranțe, care s-au întins pe durata a peste zece ani. Exercițiile de gimnastică medicală, de întreținere a musculaturii – mai ales a celei de la picioare, spate și torace -, terapiile kineto adunate în sute, poate mii de ore, dar și ședințele de chimioterapie au fost „armele” împotriva bolilor care acum par să-și mai fi domolit atacurile.

Însă, toate acestea au și preț, în afara tributului dat în suferință și durere: aproape 3.000 de lei lunar, bani care au secătuit-o financiar pe Aniana Condescu (55 de ani), mama lui Dragoș, care își crește singură băiatul grav bolnav după ce soțul a părăsit-o.

Copilul uită tot ce învață

Aceste cumplite maladii care încă nu au fost învinse și care i-au distrus complet viața lui Dragoș – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, au lăsat urme de neșters. Băiatul nu poate să meargă, nu poate să ducă la gură o lingură cu mâncare pentru că mâinile îi tremură rău și necontrolat, are dificultăți mari în vorbire și în a ține minte lucruri elementare. Tot ce pare că învață, uită în câteva minute. Culorile pe care nici la 14 nu le știe, numerele…

Dragoș merge la școală cu căruciorul împins de mama sa, pe colinele dealurilor

Afară se poate deplasa cu ajutorul unui triciclu ce are dotări speciale persoanelor cu dizabilităi pentru ca Dragoș să nu cadă din scaun. Un mijloc de transport pe care mama lui îl împinge pentru că băiatul ei nu poate să pedaleze. La fel cum împinge, din ce în ce mai greu și cu dureri mari de spate, și căruciorul rulant, vechi. Cel cu care își duce copilul la școala din sat, unde Dragoș este elev în clasa a VII-a, urcând și coborând cu dificultate colinele dealurilor. Sau cu care îl plimbă pe străzile din localitate atunci când vremea este bună.

„Îl ridic de zeci de ori pe zi, îl car peste tot…”

„Mă descurc din ce în ce mai greu cu ridicatul băiatului meu care acum are aproape 50 de kilograme. Mă doare spatele cumplit și simt că o să cedeze, iar pentru mine bani de doctor nu voi avea. Îl ridic de zeci de ori pe zi. Trebuie să îi fac baie, iar eu îl spăl într-o copăiță din plastic pentru că nu avem alte posibilități, trebuie să îl duc la toaletă, să îl schimb, să-l mai pun pe un pat, pe un fotoliu, să-l pun în căruț, să-l dau jos din căruț. Îl car peste tot…”, ne spune Aniana Condescu, mama lui Dragoș.

Căruciorul electric, un vis pentru o viață mai puțin chinuită

Viața lui Dragoș, dar și a mamei lui ar fi un pic mai ușoară dacă băiatul ar avea un cărucior electric. Măcar, spune femeia, ea ar scăpa de împinsul și de trasul căruțului vechi în timpul drumurilor făcute afară, iar el, fiul ei cel suferind, ar putea manevra singur acel echipament, doar din butoane și manete. Chiar și dacă ar vrea să se deplaseze puțin prin casă. Pentru că Dragoș nu are putere să învârtă cu mâinile roțile căruțului rulant obișnuit. În plus, scaunul noului echipament medical este mult mai comod deoarece este adaptat persoanelor cu dizabilități.

„Vă rog din suflet să mă ajutați să îi ofer copilașului meu acest căruț de care este total dependent”

„Eu nu îmi permit să cumpăr un astfel de căruț. Lunar am 2.600 de lei care înseamnă salariul meu ca asistent personal al lui Dragoș (1.700 de lei), alocația lui (n.r. 600 de lei) și indemnizația pentru perosane cu handicap (300 de lei). Din acești bani trebuie să plătesc un drum pe care îl facem aproape în fiecare lună la București, pentru tratament și terapii de întreținere a mușchilor, adică aproape 3.000 de lei, datoriile casei, mâncarea pentru copilul meu care ține un regim special, alimente pentru mine. Acum vine iarna și am nevoie și de lemne…

Asta e situația disperată în care suntem, iar fără ajutor din partea oamenilor cu suflet nu voi putea cumpăra niciodată acel căruț electric care ne-ar ajuta pe amândoi. Vă rog din suflet, prin intermediul Fundației Ringier România, să mă ajutați să îi ofer copilașului meu acest echipament medical de care este total dependent. Acest scaun cu rotile este parte din viața lui chinuită. Măcar să fie unul ceva mai comod și mai ușor de mânuit pentru că nu știu cât timp va mai avea nevoie de el, nu știu dacă va putea merge vreodată. Poate îl va folosi toată viață….”, este apelul disperat al mamei lui Dragoș.

Cei care doresc să îl ajute pe Dragoș o pot face donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDATIA RINGIER ii sprijina de 8 ani la rubrica AJUTA COPIII

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!