UPDATE: Dragoș învață, la 13 ani, să meargă din nou. Pentru a putea spera la o viață normală, băiatul bolnav de tetrapareză spastică și cancer are nevoie de 3.000 de lei lunar.

Sunt nouă ani de când Dragoș Condescu, din comuna doljeană Secu, își trăiește copilăria într-un scaun cu rotile. Aproape un deceniu de chin și suferințe în care băiatul nu a abandonat însă nici măcar o clipă lupta cu tetrapareza spastică, dar și cu cancerul, îngrozitoare boli care l-au aruncat în cel mai negru coșmar.

Dragoș – copilul pe care mâinile și picioarele nu-l mai pot ajuta -, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca visul de a merge din nou să devină aievea. Însă, fără ajutor din partea semenilor nu va putea să continue recuperarea. Pentru asta, băiatul cu trupul firav are nevoie de 3.000 de lei lunar.

„Ajutorul oamenilor cu suflet ar fi salvarea băiețelului meu”

Doamne, nu mai pot, sunt disperată! Aș face orice ca băiețelul meu scump și drag să poată să meargă din nou. Să-l văd pășind singur, așa cum o făcea până să se îmbolnăvească. Nu trece o zi fără să mă întrebe când va putea merge pe picioarele lui. Mami, eu când o să merg fără ca tu să mă ții, fără cadru și fără orteze?”, asta mă întreabă. Mă doare sufletul.Imi plânge inima.

E un copil curajos, care luptă de atâția ani cu toată forța, dar fără bani nu știu ce vom face. Avem nevoie de 3.000 de lei pe lună pentru recuperare. Pentru că fără gimnastică, mușchii se vor atrofia și vom pierde tot ce am câștigat până acum. Ajutorul oamenilor cu suflet ar fi salvarea băiețelului meu”, ne-a spus, în lacrimi Aniana Condescu (54 de ani), mama lui Dragoș.

De nouă ani, Dragoș nu merge și nu poate să ducă o lingură la gură

Speranța că Dragoș – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, va putea merge într-o zi este una uriașă. Și asta pentru că medicii și terapeuții care-l monitorizează sunt de părere că Dragoș își va putea reveni. Poate nu va putea să alerge, să facă sport, dar cu tratament și gimnastică de recuperare și de întreținere a mușchilor care nu trebuie să se atrofieze, băiatul va putea să facă singur, fără sprijin, măcar câțiva pași. Dar este nevoie de foarte multă gimnastică de recuperare.

De foarte multe terapii și proceduri pentru ca musculatura copilașului greu încercat de soartă, să nu se atrofieze. Pentru a merge singur măcar câțiva pași. Și pentru a putea duce la gură o lingură cu mâncare. Lucruri care, de nouă ani, îi sunt interzise de soarta potrivnică.

„Nu abandonăm, vom lupta cu toate puterile noastre”

Doctorii care l-au consultat și care îl au sub observație pe copilașul nostru mi-au spus că speranțe sunt, că nu e totul pierdut. Există șanse să meargă, să facă singur câțiva pași, dar e nevoie de foarte multe terapii de recuperare și întreținere.

Sunt tratamente pe care le face aproape zilnic și care costă enorm pentru bugetul nostru și așa subțiat considerabil. Dar nu abandonăm, vom lupta cu toate puterile noastre”, a mai spus mama lui Dragoș.

Cancerul a înghețat”, iar Dragoș nu are bani nici pentru RMN

Ca un dar primit pentru toate chinurile îndurate în acești nouă ani de suferință și speranțe împletite înr-un singur fir de speranță, Dragoș a aflat, în urma investigațiilor imagistice (RMN), că tumora de la cap nu mai crescut. A încremenit la o dimensiune care, cel puțin deocamdată, nu-i pune în pericol viața.

E o victorie uriașă pentru băiețelul care continuă să lupte. Vremea unui nou examen imagisitic a venit din nou însă mama lui Dragoș nu are nici măcar acele câteva sute de lei pentru un RMN. De aceea, este nevoită să aștepte câteva luni pentru o programare fără bani, pe bază de trimitere. Răstimp în care cancerul ar putea evolua.

„Avem nevoie de ajutorul oamenilor și al fundațiilor”

Nu am nici măcar acele câteva sute de lei pentru RMN… Așa, sunt nevoită să aștept câteva luni pentru a prinde un loc fără plată, pe bază de trimitere. E cumplit. Ne concentrăm pe recuperare, pe multă gimnastică pentru că băiețelul meu are corpul slăbit. Nu poate să meargă și nici măcar să ducă o lingură de mâncare la gură. Dar chiar și așa, trebuie să reușim. Trebuie să-l văd mergând singur.

Dar pentru asta avem nevoie de ajutor financiar, avem nevoie de acei 3.000 de lei în fiecare lună pentru gimnastică, pentru kineto. Dar și pentru medicamente, vitamine și transport la clinicile din București și Craiova. Pe noi, un singur drum la București, unde stăm 14 zile pentru terapii, ne costă aprape 3.000 de lei.

Și ar trebui să mergem lunar, câte două săptămâni pentru a se vedea rezultatele. Pur și simplu, nu ne permitem. Avem nevoie de ajutorul oamenilor și al fundațiilor pentru a continua. Ultima oară am plătit cu voucherele de vacanță primite din postura de asistent personal al copilului meu. Au fost ultimii bani…”, este apelul disperat al mamei lui Dragoș, băiatul care de nouă ani se luptă cu tetrapareza spatică și cu cancerul.

Dragoș se pregătește de școală și are nevoie de o tabletă

Chiar și bolnav, Dragoș se pregătește pentru școală, iar marea lui dorință este o tabletă, pentru că cea veche s-a spart.

Dragoș, alături de care au fost donatori care au răpuns primelor campanii umanitare ale Fundației Ringier România -, este elev în clasa a șasea la școala din Secu, satul natal. Chiar dacă știe că nu va putea merge chiar în fiecare zi la cursuri din cauza programului de tratament de la care nu se poate abate, băiețelul se pregătește ca orice școlar. Ca și anul tecut, mama îi va fi colegă de bancă. Ea îl ajută să așeze pe hârtie, cu mâna încleștată pe creion, liniuțe și bastonașe.

Cei care doresc să îl ajute pe Dragoș o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «DRAGOȘ».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Dragoș riscă să rămână înțepenit. Băiatul de 12 ani, care suferă de cancer la cap și tetrapareză spastică, are nevoie de 10.000 de lei pentru terapii și un triciclu special.

Pentru Dragoș Condescu, din comuna doljeană Secu, saloanele spitalelor și cabinetele medicilor au prins aerul spațiilor de joacă. În anii de tratament chinuitor, doctorii i-au fost băiatului de 12 ani cei mai buni prieteni. Copilul fără copilărie, pe care mâna destinului l-a scos de două ori din anticamera morții, are nevoie de ajutorul semenilor pentru a putea spera la o viață cât de cât normală. Prețul este de 10.000 de lei, atât cât i-ar trebui pentru terapii, dar și pentru un triciclu, atât de importante pentru ca mușchii să nu-i înțepenească complet.

Câțiva pași făcuți ceva mai împleticit, într-un echilibru aproximativ. Apoi, imposibilitatea de a mai merge, privită la început ca refuz copilăresc de a păși la îndemnul părinților. Nimic din toate acestea nu a fost, din nefericire, doar o joacă pentru micuțul Dragoș care, la vremea aceea, avea doar patru anișori. Au fost primele semne ale unei crunte boli care avea să-l țintuiască pe băiețel într-un scaun cu rotile. Ba chiar, în două rânduri, copilașul a fost la un pas să piardă lupta cu maladia care i-a afectat creierul și întreg sistemul nervos central.

O dată, Dragoș a învins cancerul

„Un neurolog a descoperit, în urma unui RMN, ce are micuțul nostru copilaș. Atunci, la patru ani, l-au diagnosticat cu meduloblastom, tetrapareză spastică și hidrocefalee. După ce medicii au stabilizat problema hidrocefaliei, l-au operat pentru tumora de la cap. Apoi, a intrat într-un program de chimioterapie. Unsprezece ședințe și totul părea să fie bine. Așa ne-au zis după un an, că nu mai are nimic…”, povestește Aniana Condescu (53 de ani), mama lui Dragoș.

Au urmat lungi perioade de gimnastică medicală, zeci de ore de kinetoterapie, exerciții la care băiețelul răspundea foarte bine. Ceva, însă, s-a declanșat în sufletul mamei copilașului care – chiar și în lipsa unor semne care ar fi putut anunța revenirea bolii -, i-a rugat pe medici să îl supună pe Dragoș unor investigații suplimentare. Atunci, părinții copilașului au crezut că întreaga lume se prăbușește peste ei. Cancerul se cuibărise pentru a doua oară în creierul băiețelului lor! Boala a avansat rapid și, pentru a doua oară, Dragoș ar fi putut să devină o amintire pentru tatăl și mama lui.

„Doctorii ne-au spus că doar un copil dintr-o mie scapă. Acela a fost Dragoș”

„Am crezut că îl pierdem. Am ajuns cu el în Ungaria, la o clinică din Debrețin, cu bani strânși din donații. Noi nu ne-am fi permis să mergem acolo pentru că suntem o familie cu venituri modeste, cu mulți copii. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat și a doua oară și l-am salvat pe copilașul nostru. Am stat trei luni acolo, la tratament. Când am plecat din țară, doctorii ne-au spus că un copil dintr-o mie scapă. Eu le-am spus că acela este copilașul meu. Și așa a fost”, continuă Aniana să rememoreze episoadele calvarului prin care trece de opt ani.

Băiatul bolnav de cancer stă la cursuri cu mama lui, la școala din sat

Acum, Dragoș e ceva mai bine. Un „bine” care se traduce printr-o stare de echilibru a sănătății, dar care oricând se poate rupe în lipsa unor tratamente și terapii fizice adecvate bolii care îi distruge musculatura. Copilul nu poate să mănânce singur, nu se desparte de căruciorul rulant, iar cei câțiva pași pe care încearcă să-i facă cu ajutorul cadrului sunt un efort supraomenesc, întotdeauna asistat de mamă. Chiar și așa, Dragoș merge la școala din sat. Alături îi este mama care, din bancă, îl ajută să descifreze tainele liniuțelor și ale bastonașelor scrise cu mâna încleștată pe creion…

Dragoș  – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, luptă din răsputeri cu boala care i-a furat copilăria, dar mai mult nu poate să facă. Fără ajutor financiar nu va putea merge la tratamente. Mușchii i se vor atrofia rapid și, mai apoi, se vor bloca și vor ceda complet. Vor înțepeni.

Apelul unei mame disperate care luptă alături de copilașul ei

„Fără ședințele de kinetoterapie, fără accesul la o aparatură specifică, mușchii copilașului nostru se vor bloca complet. Ședințele de kineto costă și nu trebuie întrerupte…Triciclul special pe care îl avem de câțiva ani  i-a rămas mic, abia dacă mai încape în el. Avem mare nevoie de el pentru a ne deplasa…Pentru toate acestea, dar și pentru medicamente, pentru orteze, pentru ghetuțele speciale, avem nevoie de 10.000 de lei. O sumă uriașă pentru noi motiv pentru care fac apel la toți acei care ne pot ajuta să o facă. Împreună să îi oferim lui Dragoș cel mai de preț dar: șansa la o copilărie cât de cât normală”, este apelul mamei lu Dragoș.

 

 

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!