Acum zece zile părinții Anyei au aflat cât îi va costa să îi ofere micuței o a doua  viață, în care inima ei să bată normal: 146. 900 de dolari.

Anya Ungureanu (un an și 8 luni) are mai multe operații decât ani, dar zâmbește la fel de frumos ca orice copil. Părinții ei s-au „călit” în lupta pentru viața ei și se hrănesc cu momentele frumoase pe care le trăiesc alături de ea. De exemplu, de Crăciun Anya a început să meargă singură, în ciuda problemelor cu inima pe care le are dinainte de a se naște. Din păcate, situația riscă să se agraveze.

Nu se născuse încă atunci când a fost diagnosticată cu o gravă malformaţie la inimă -atrezie de valvă pulmonară –valva care duce sângele de la inimă la plămâni nu era dezvoltată normal şi nu se deschidea. În plus, ventriculul drept era hipertrofiat (peretele ventriculului drept al inimii era îngroșat). De atunci a trecut prin cinci operații diverse, iar recent părinții ei au găsit o soluție la cea mai bună clinică  din lume pentru cardiologie congenitală, Boston Children Hospital (din SUA). Acolo ar fi posibilă corecția ventriculului drept, care ar pune capăt celei mai mari probleme. Iar această intervenție e bine să fie făcută cât mai curând, pentru că altfel starea de sănătate a Anyei s-ar înrăutăți și micuța ar face insuficiență cardiacă.

O viață petrecută în operații

La recomandarea medicilor, micuţa s-a născut în Germania, pentru a putea intra cât mai curând în operație. Când avea o săptămână, în iunie 2017, Anya a trecut printr-o primă intervenţie, prin care s-a introdus un balon pe artera pulmonară, pentru a deschide larg zona valvei. Înainte să împlinească o lună, a suferit  prima intervenție pe cord deschis, prin care fluxul sanguin a fost direcționat către plămâni. Atunci problemele nu s-au încheiat, dimpotrivă, s-au înmulțit.  Fetița a făcut o gravă tulburare gastro-intestinală, iar medicii au decis să o transfere la o altă clinică din Germania, unde alte două operații   i-au redat funcţiile normale. Atunci a intervenit prima oară Fundația Ringier, care a promovat cazul, iar din donații s-a strâns suma necesară, de 10.000 de euro.

În martie 2018 micuța a revenit în Germania, în baza formularului E112, pentru următoarea intervenție chirurgicală la inimă: anastomoza cavo pulmonară bidirecțională – Glenn, care conectează vena cava superioară la artera pulmonară dreaptă. Acesta a fost însă un tratament temporar, pentru a îmbunătăți fluxul de sânge către plămâni.

Inimile părinților nu pot așteapta

Medicii din Germania nu le-au spus părinților exact care ar fi pașii următori, deoarece așteaptă și ei să vadă evoluția inimii în timp. „Dar eu nu pot să aștept”, spune tatăl Anyei, cu vocea emoționată. „Medicii nu-ți oferă multe opțiuni și nu-ți dau multe explicații. Și sunt lucruri care de multe ori nu depind de ei, și un om sănătos poate fi bine azi, mâine nu mai e bine”. Așa că părinții au scris celei mai bune clinici din lume pentru cardiologie congenitală, Boston Children Hospital (din SUA). Răspunsul acestora a fost că ei pot corecta total ventriculul drept, o opțiune chirurgicală pentru anomaliile cardiace congenitale caracterizate prin hipoplazie ventriculară dreapta și / sau displazie. Ceea ce ar însemna pentru Anya finalul celei mai mari probleme ! Doar că prețul vieții normale este de 146. 900 dolari. Costurile acoperă strict investigațiile preoperație și operația propriu-zisă, însă părinții nu au nici pe departe această sumă.

Acum Anya se află în România și încearcă să ducă un trai normal, are un tonus bun și se joacă cu fratele ei. Cu fiecare clipă, părinții speră că ea va începe curând o viață normală, fără amenințarea că inima se va întoarce împotriva ei. Orice sumă donată va însemna enorm pentru speranța lor și pentru salvarea fetiței.

Articol apărut în ziarul LIBERTATEA 

Pentru a dona sume mai mari se pot face depuneri în conturile Fundaţiei Ringier:

RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!