Giulia Toma

Până acum câteva luni, Giulia Toma, din localitatea prahoveană Românești, era un copil care se bucura din plin de viață. Mergea la școală, se juca împreună cu fetițele și cu băiețeii de vârsta ei. O durere surdă i-a cuprins, încet, încet, piciorul stâng care apoi s-a și umflat.

A urmat un control de specialitate, iar verdictul medicilor a fost cumplit: tumoră malignă pe  tibie! Atacul cancerului a fost atât de violent și de rapid încât copila are acum nevoie de o proteză care să-i salveze piciorușul bolnav. Însă intervenția chirurgicală, tratamentele – care ar putea fi făcute în Italia -, și, bineînțeles, echipamentul medical, l-ar costa pe tatăl ei până la 15.000 de euro, bani pe care bietul părinte nu-i are.

Cu doar câteva zile înainte de sărbătorile pascale, piciorul stâng al Giuliei a cedat complet. Nu o durea foarte tare, fetița nu putea să-l folosească. Șchiopăta evident, iar gamba i se umflase mult mai tare. Îngrijorat, tatăl a dus-o la un medic, la Ploiești. Verdictul acestuia a fost unul îngrozitor, care a dărâmat întreaga lume peste bietul părinte. După controalele de specialitate la care au supus-o pe micuță, doctorii s-au pronunțat: pe tibia stângă a Giuliei se instalase, perfid, o tumoră. Una malignă care poate evolua rapid.

Giulia Toma,  în vârstă de 9 ani, la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu cancer osos

Cu doar câteva zile înainte de sărbătorile pascale, piciorul stâng al Giuliei a cedat complet. Nu o durea foarte tare, fetița nu putea să-l folosească. Șchiopăta evident, iar gamba i se umflase mult mai tare. Îngrijorat, tatăl a dus-o la un medic, la Ploiești. Verdictul acestuia a fost unul îngrozitor, care a dărâmat întreaga lume peste bietul părinte. După controalele de specialitate la care au supus-o pe micuță, doctorii s-au pronunțat: pe tibia stângă a Giuliei se instalase, perfid, o tumoră. Una malignă care poate evolua rapid.

 ‘Mă gândeam la ghips, la o luxație, ceva… Mă gândeam că s-a lovit… Dar la un asemenea diagnostic… Medicul m-a luat deoparte și mi-a spus, cu greu, ce are fetița mea. Am rămas șocat… Atunci s-au rupt bucăți din mine, am crezut că o să cad din picioare, că o să mor acolo… Nici în visele mele cele mai urâte, cele mai negre, nu mi-am închipuit vreodată că fetița mea ar putea să pățească așa ceva’, rememorează Toma Ionel Năstase, tatăl fetiței, cumplitul moment în care a aflat că Giulia are cancer osos.

De jumătate de an, spitalul i-a devenit casă micuței Giulia

Din acel moment, adică de acum câteva luni, copila de numai 9 ani nu a mai mers la școală, în clasa a II-a, alături de colegii ei, care organizat un spectacol caritabil pentru a o sprijini, ci a devenit pacientul permanent al Secției Oncologie-Pediatrie de la Spitalul Marie Curie din Capitală. Un spital  din care poate să iasă doar o dată pe lună, cu tatăl ei, și atunci numai dacă analizele sunt bune. Au urmat alte teste, alte controale, dar și mai multe serii chinuitoare de chimioterapie, primele cinci dintr-o serie de 12 prognozate la diferite intervale de timp, conform calculelor specialiștilor oncologi care au luat-o pe Giulia sub observație. Rezultatele CT-urilor și ale RMN-urilor vor fi hotărâtoare în ceea ce privește o intervenție chirurgicală  prin care fetiței să-i fie implantată o proteză specială, operație care ar putea fi efectuată în Italia, la un spital din Roma.

Proteza este salvarea Giuliei. Fără acest echipament medical, fetița de 9 ani ar putea pierde piciorul

‘I-au luat probă de os, o cojiță, i-au făcut biopsie și au observat că tumora i-a mâncat din tibie și i-a atins și rotula. Pentru a-i fi salvat piciorușul, fetița mea are nevoie de o proteză specială care să-i înlocuiască osul. Până atunci, nu are voie să pună piciorul în pământ. Greutatea corpului îi poate provoca o puternică hemoragie și poate pierde piciorul. Ar putea rămâne infirmă, draga de ea! Proteza, ale costuri de implantare ajung undeva în jurul sumei de 15.000 de euro, este salvarea ei. Cu ea, Giulia, va putea merge din nou’, spune plin de speranță bărbatul care îi este și tată, și mamă Giuliei după ce, în urmă cu șase ani, s-a despărțit mama fetiței.

Cu ajutorul oamenilor cu suflet, Giulia ar putea fi operată în Italia. Medicii de la Roma îi studiază dosarul medical

Părintele care luptă cu disperare pentru viața copilei lui, al cărei picior stâng este atins de cancer, a trimis documentația medicală și în Italia, la un spital pentru copii. Un eventual tratament sau chiar o operație de implantare a protezei speciale care îi va reda mersul Giuliei, efectuată la respectiva clinică, ar putea intra în calculele specialiștilor de la Roma doar după ce aceștia vor studia dosarul medical al fetiței și vor interpreta rezultatele RMN-urilor și ale CT-urilor făcute în România.

‘Rezultatele analizelor ne vor spune în ce țară îi va fi plantată proteza. Dacă mergem în Italia, vom sta acolo cel puțin un an. Cheltuielile sunt uriașe pentru noi, veniturile noastre sunt modeste… Ce câștig eu din munci făcute cu ziua și cei 1.400 de lei pe care Giulia îi primește de la stat… Atât avem… Niciodată nu vom putea strânge cei 15.000 de euro. De aceea, îi rugăm pe toți cei care pot să o facă să ne ajute să strângem bani pentru proteză. Așa, Giulia va putea să meargă din nou din nou’, este apelul disperat al lui Toma Ionel Năstase, un tată pentru care contează fiecare ajutor, cât de mic.

Cei care doresc să-o ajute pe Giulia, o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «GIULIA».

Pentru sume mai mari se pot face depuneri în conturile Fundaţiei Ringier:

RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Simona David:
Related Post
Leave a Comment