Tumorile l-au lăsat fără vedere la un an și șapte luni. Are nevoie de bani pentru radioterapie

UPDATE: 5 decembrie 2018

De la un an și jumătate, chipurile mamei, al tatălui și al celor două surori au rămas pentru Doryan doar niște amintiri cufundate într-un întuneric din care pare că totuși ar mai exista un licăr de speranță ca să iasă. Chiar dacă de atunci starea lui s-a agravat. Tumorile au coborât la baza craniului și i-au afectat întregul sistem motor. Nu mai poate să meargă și nici măcar să stea în șezut, cum o făcea acum câteva luni. Iar durerile de cap sunt atât de groaznice încât nici un medicament nu-l poate opri dintr-un plâns epuizant.

Un tratament în străinătate, la o clinică din Franța, de unde părinții copilașului de aproape trei anișori așteaptă răspuns la dosarul medical pe care l-au trimis spre studiu specialiștilor de acolo, ar putea fi salvarea lui Doryan.

Află mai multe despre starea lui Doryan și cum îl poți ajuta, aici.


Doryan-Ştefan Gagiu, în vârstă de un an şi nouă luni, din comuna Viişoara, Târgovişte, trăieşte de câteva luni într-o lume întunecată. Boala rară de care suferă, depistată, din păcate, cu întârziere, l-a lăsat pe micuţ fără vedere. În încercarea de a-i reduce tumorile situate pe chiasma optică (încrucişarea căilor optice) care l-au adus în această situaţie, medicii i-au recomandat, pe lângă şedinţele de chimioterapie, şi radioterapie. Însă pentru a beneficia de acest tratament, micuţul are nevoie de suport financiar.

Avea doar trei luni atunci când, din senin, i-au apărut câteva pete cafenii pe piele. Două-trei pe burtică şi alte trei pe spate. Părinţii nu au trecut cu vederea şi l-au dus imediat la un medic dermatolog din Târgovişte, oraş situat în imediata apropiere a satului în care locuiesc. Acesta nu le-a dat motive de îngrijorare, însă părinţii, sceptici, au dorit să mai ceară o părere. Au ajuns la Bucureşti, iar aici au fost îndrumaţi către Institutul de Genetică, existând suspiciunea unei boli grave şi rare numite neurofibromatoză (tulburare genetică ce perturbă creşterea celulelor sistemului nervos, fapt ce determină formarea de tumori pe ţesutul nervos).

Problema era că doar testele ADN puteau confirma 100% dacă Doryan suferea de această boală cumplită. Însă familia nu şi-a permis să le facă din cauză că erau extrem de scumpe şi, oricât de mult şi-ar fi dorit să afle dacă micuţul lor suferă de boala respectivă, nu aveau de unde să scoată bănuţii necesari. În schimb, au făcut o mulţime de alte investigaţii care ar fi putut să-i conducă spre un diagnostic corect. Toate aceste analize arătau că băiatul nu are probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, doctorii au recomandat familiei ca o dată la trei luni să repete toate investigaţiile medicale. Şi exact aşa au făcut!

Momentan, băieţelul este inoperabil

În luna octombrie a anului trecut, părinţii au observat că Doryan are probleme de vedere. Mai exact, copilul a trecut pe lângă mama sa şi nu a văzut-o. Suspiciunile celor doi părinţi s-au înmulţit atunci, motiv pentru care s-au întors la Bucureşti şi au repetat tot setul de investigaţii. De data aceasta, medicul a decis să-i facă micuţului pacient şi un RMN. Acesta din urmă avea să scoată la iveală faptul că băieţelul suferă de neurofibromatoză şi, mai grav, pe chiasma optică (încrucişarea căilor optice) şi pe lobii parietali (parte a creierului răspunzătoare de orientarea în spaţiu, procesarea şi integrarea informaţiilor senzoriale, dar şi de activitatea funcţiei motorii) avea “ciorchini” de tumori.

Acesta a fost începutul coşmarului pentru familia Gagiu. Au sperat că o intervenţie chirurgicală va rezolva măcar o parte a problemei. Însă nu a fost deloc aşa. Odată descoperite tumorile, medicii au decis să facă şi o biopsie pentru a vedea de ce natură sunt. Însă în cele două săptămâni în care au asteptat să sosească rezultatele acesteia, micuţul şi-a pierdut vederea. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, în scurt timp, părinţii lui au aflat că tumorile copilului sunt maligne şi că, din păcate, sunt inoperabile, fiind poziţionate într-o zonă greu accesibilă.

“Într-un final, am început curele de chimioterapie. Sperăm din tot sufletul ca în urma acestui tratament tumorile să se micşoreze. Poate în felul acesta avem şanse să-l operăm!”, spune tatăl micuţului în vârstă de un an şi nouă luni. Însă până atunci, părinţii şi-au propus să trimită dosarul lui Doryan şi la câteva clinici de specialitate din afara ţării, în speranţa că vreuna dintre acestea le va da soluţia salvatoare pentru copilul lor.

Până atunci, micuţul trebuie să continue curele de chimioterapie şi, pe lângă acestea, are nevoie şi de o serie de şedinţe de radioterapie. Însă pentru acestea din urmă, părinţii trebuie să plătească. Şi asta din cauză că radioterapia nu poate fi făcută pentru că în spitalele în care CNAS decontează această procedură nu există aparatură pentru copii atât de mici. Pentru a trece peste această grea încercare, micuţul are nevoie de susţinere financiară.

Cine doreşte să-i întindă o mână de ajutor o poate face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «Doryan ». Pentru sume mai mari se pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier:

RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

 

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul Doryan și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!