Bebelușul care nu vede din motive neștiute

La sfârșit de an, când cu toții visăm la mirajul din sacul lui Moș Crăciun, am întâlnit niște părinți care își doreau să se petreacă o minune cu băiețelul lor de doar 7 luni. Ar fi dat orice ca Patrick să vadă beculețele și globurile din brad.

Update 23 martie

Astăzi venim cu vești bune despre Patrick Cazacu, bebelușul care nu vede și nimeni nu știe de ce. Cu ajutorul Fundatiei Ringier, Patrick va pleca săptămâna viitoare la clinica Acibadem din Turcia. Sperăm că Patrick se va întoarce cu vești bune din Turcia și, cel mai important, cu un diagnostic!


Când Patrick Cazacu a venit pe lume, la maternitatea din Brăila, Constanța Cazacu s-a simțit împlinită și fericită că i-a putut dărui soțului ei, Mihai, fiul la care visa. Nașterea s-a produs prematur, dar medicii au asigurat-o că totul va fi bine după perioada de incubator pe care o va traversa bebelușul. Fiica lor, Delia, avea deja 7 ani, iar venirea pe lume a frățiorului simțeau amândoi că va aduce un surplus de fericire în familia lor.

Și totul a fost minunat până când Patrick a împlinit 3 luni. Băiețelul se dezvolta normal, mânca bine și nu era gălăgios. Părinții, însă, au observat că micuțul nu urmărea cu privirea nici jucăriile, nici umbrele, nici degetul pe care i-l plimbau prin fața ochișorilor. Întorcea capul după zgomot, dar privirea rămâne tot fixă.

Prima vizită a fost la medicul de familie din Brăila, acolo de unde aveau să plece pe un traseu lung și sinuos, în căutarea unui diagnostic și a unui tratament pentru bebelușul lor. A urmat un consult la Timișoara, unde medicul le-a dat cea mai tristă veste: băiețelul lor nu vede! Le-a spus că suspectează că ar avea Amauroza Leber și le-a recomandat un control la specialiștii în neurologie pediatrică.

Analize fără niciun răspuns

”Am ajuns la consultație, în București, și medicul ne-a recomandat să facem un RMN și teste metabolice. Aceste teste au ieșit bine, în schimb analiza Lactat în sânge a dat valori foarte mari și doamna doctor ne-a spus că trebuie să facem alte analize pentru boli mitocondriale. Apoi să revenim la consultație după patru luni… Cert e că nu avem încă un diagnostic. O să ajungă copilul la vârsta de un an și noi, ca părinți, nu știm ce are”, mi-a spus, amărât, tatăl.

Înainte de Crăciun, cineva i-a vorbit despre rezultatele bune avute în oftalmologia infantilă de clinica turcească Acibadem. Mihai Cazacu a strâns bani de unde a putut și familia a reușit să plece la Istanbul. Unde medicii i-au făcut lui Patrick un nou RMN și alte teste metabolice. Însă rezultatele au relevat doar că nu e vorba de o tumoră, în rest… nimic concludent.

Așa că bebelușul nu are nici acum diagnostic. Continuă să privească fix, fără să vadă chipul mamei sau al tatălui sau al surioarei Delia.

Prețul diagnosticului – încă 2.000 de euro

Medicii turci le-au spus părinților că trebuie să se reîntoarcă la clinică și să facă niște teste genetice mai complicate. Doar că acestea costă, iar factura s-ar putea ridica la circa 2.000 de euro. Măcar să afle ce are copilul lor, care-i boala care i-a luat vederea și să i se spună cum și unde se poate trata!

Mihai Cazacu spune că nu are de unde să mai ia acești bani, fiindcă din salariul lui modest și din alocațiile copiilor au de returnat din datoriile care s-au acumulat de când s-a născut băiețelul și a trebuit să umble cu el prin spitale. Din acest motiv ne-a cerut ajutorul. ”Trebuie să-I dau puiuțului meu o șansă! Nu-l pot lăsă o viață în întuneric. Vă rog să mă înțelegeți!”.

Cum îl poți ajuta pe Patrick Cazacu

Știm că cititorii noștri vor rezona la drama acestor părinți care se zbat să-și vadă copilul bine și că le vor trimite, în limita posibilităților, câte 2 euro printr-un SMS trimis la 8828, cu textul ”Patrick”. Nimic parcă nu ar fi mai frumos decât să aflăm că acest copilaș va putea să vadă scânteierile zăpezii, verdele crud al ierbii și dragostea din ochii celor care-i sunt aproape.

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul Patrick și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!