Cu aproape 4 ani în urmă, demaram în ziarul Libertatea campania Fundaţiei Ringier – “Ajută copiii!”. Primul caz pe care l-am adus în atenţia cititorilor era al unui băieţel de 5 anişori, Ştefănuţ Apostol, a căruia mamă mai avea nevoie de doar 2.000 de lei pentru a ajunge cu micuţul la o clinică din Germania, unde urma să fie operat pe cord. Revenim astăzi la povestea emoţionantă a băieţelului, ajuns la vârsta de 9 ani.

 

Ştefănuţ s-a născut cu o malformaţie cardiacă – mai exact, după cum scrie în actele medicale, cu o cardiomiopatie hipertrofică obstructivă (muşchiul inimii se îngroaşă anormal), cu gradient semnificativ hemodinamic, anomalie a aparatului subvalvular mitral, insuficienţă mitrală gradul II. Pe înţelesul tuturor, băieţelul avea o inimă mărită, care nu-l lăsa să se bucure de viaţă ca orice copil. Medicii din România i-au spus mamei că trebuie operat urgent. Era anul 2012.

Cum în ţară nu se putea efectua operaţia, s-a găsit soluţia unei intervenţii chirurgicale la clinica din Bad Oeynhausen, Germania. Fundaţia Ringier le-a achiziţionat biletele de avion dus-întors, iar acolo micuţul a intrat pe mâinile renumitului chirurg de origine română Eugen Săndică. În trei săptămâni, pericolul iminent a trecut.

Odată ajuns acasă însă, copilul trebuia să continue cu un tratament costisitor, după care urmau controale periodice şi, posibil, o nouă intervenţie peste câţiva ani. Greu, foarte greu pentru o mamă singură, cu doi copii! Fratele lui Ştefănuţ, George, e mai mare cu şase ani şi nevoile lui ar necesita şi ele nişte cheltuieli. Dar cum să facă faţă mama, când singurul ei venit este “salariul” de asistent personal al unui copil cu handicap, de 520 de lei, plus o mică pensie alimentară?

Fără acoperiş deasupra capului

Fundaţia Ringier şi cititorii Libertăţii au mai ajutat-o pe Daniela Apostol de-a lungul celor 4 ani ca să iasă la liman cu controalele la medic ale lui Ştefănuţ şi cu şedinţele la logoped, deoarece băiatului i-a fost afectat şi centrul vorbirii. Acum, micuţul are 9 ani, a făcut progrese vizibile, iar medicul curant, cardiolog la Bucureşti, a concluzionat la ultima internare, din 23 martie, că nu este urgentă intervenţia “plastie de valvă mitrală”.

Va mai putea continua cu trei luni de tratament, însă operaţia va trebui făcută cât de curând, pentru ca Ştefănuţ să devină un om normal, să poată ajunge el un sprijin pentru mama sa. Daniela Apostol este copleşită de griji. Încearcă să strângă banii pentru viitoarea operaţie din Germania, însă necazul a venit iar peste ei. Acoperişul căsuţei lor de la ţară, din comuna Gugeşti, judeţul Vrancea, a cedat şi le plouă în casă, umezeala infiltrându-se deja în pereţi. Pentru afecţiunea cardiacă a lui Ştefănuţ, această umezeală e criminală.

“Mi-e groază să nu i se agraveze boala, mi-e teamă să nu se îmbolnăvească şi George, dar n-am nici o posibilitate să repar acoperişul. Nu îmi pot permite nici să stau şi mă uit cum ploaia ne udă tavanul, cum totul devine jilav în camerele noastre. Vă rog, dacă aveţi posibilitatea să ne ajutaţi, căci strâng cu greu bănuţi pentru medicamente şi pentru drumurile la Bucureşti cu Ştefănel. Nici nu ştiu ce să fac: să repar acoperişul sau să strâng bani pentru operaţia copilului?”, mi-a spus mama când am sunat-o să văd ce mai face băieţelul, care sunt rezultatele după ultimul control medical. Daniela are nevoie de 3.000-4.000 de lei pentru acoperiş. Credeţi că o puteţi ajuta măcar cu un sms de 2 euro la 8828?

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul stefan și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!