El nu a fost în Colectiv. Trupul lui nu a ars acolo. Dar carnea lui miroase la fel, durerile sunt aceleaşi, suferinţa psihică şi sufletească roade pe interior, fiindcă “tu nu mai eşti ca ei”. Roberto are doar 6 ani, iar familia sa nu are bani pentru tratamentul care să şteargă urmele nefastului accident căruia i-a căzut victimă anul trecut, în 31 august.

Mămica lui Roberto Finea Strigner era plecată în Italia, la muncă, aşa cum fac multe femei ce visează să strângă ceva bani pentru familie în ţări străine care, însă, le asigură un venit mai mare decât acasă. Băieţelul rămăsese în grija tatălui şi a mamei ei şi creştea frumos, doar cu dor neţărmurit de mama, aşa cum se întâmplă în toate familiile care decid să facă asemenea sacrificii. Vara trecută, Emanuela decisese să se întoarcă acasă. Pe 6 septembrie urma să-şi ţină băieţelul în braţe, să-l alinte şi să-l topească în săruturi. Pregătise totul, bagaje, geamantanul special cu jucării şi hăinuţe pentru Roberto…

Pe 31 august, după- amiaza, telefonul a sunat şi cea mai groaznică veste a venit de acasă: Roberto e la spital, a luat foc! Cu primul avion la care a găsit să-şi schimbe biletul, Emanuela a ajuns în ţară. Pe 1 septembrie, la ora 17.00 îşi schimba bărbatul care veghea la căpătâiul copilului, la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Mama îmi povesteşte acum ce i s-a întâmplat băieţelului ei: “Era o zi frumoasă de vară, iar vărul meu pregătea focul pentru un grătar. Cum lemnele nu i se aprindeau, s-a gândit să toarne puţină benzină. În momentul în care a turnat benzina, gura bidonului respectiv a luat foc. Copilul era departe, se juca la o movilă de nisip, la o distanţă de circa 10 metri de grătar. Speriat şi cu bidonul arzând în mână, vărul meu s-a gândit să îl arunce în nisip. Dar, în momentul aruncării, au sărit câţiva stropi de benzină arzând pe copil. Acesta a fugit în grădină, unde era un butoi cu apă şi a reuşit să se stingă. Totul s-a întâmplat într-o fracţiune de secundă. A fost dezbrăcat repede de hainele topite şi vărul meu l-a luat repede în braţe, s-au urcat în maşină şi l-a dus la spitalul din Galaţi”. Acolo, băieţelul a fost pregătit pentru drumul spre Bucureşti. Arsurile erau urâte şi singurul spital specializat era cel din Capitală, condus de celebrul profesor dr. Dan Mircea Enescu. Aici l-a găsit Emanuela şi a stat internată cu băiatul pe toată perioada, 1 septembrie – 16 octombrie 2015.ringier-ajuta-copiii-bula2

Submit
Viaţa de după, un tratament continuu

Pe fişa medicală a băieţelului stă scris: “Arsură prin flacără la nivelul extremităţilor cefalice, regiunii cervicale, trunchiului şi membrelor superioare şi membrului inferior stâng, 40% suprafaţă, grad IIA, IIB şi III”. Copilul a suferit două intervenţii chirurgicale pentru transplant de piele şi chinuitoarele tratamente pentru curăţarea arsurilor. Ne-au vorbit despre aceste proceduri victimele de la Colectiv. Suferinţa oamenilor arşi este, însă, greu de redat în cuvinte. Roberto revine la spitalul din Bucureşti în fiecare lună, pentru control. Carnea lui este încă roşie şi fără feşele, cremele şi hăinuţele speciale achiziţionate cu mari eforturi de părinţi l-ar ustura cumplit. Mămica stă cu el acasă şi din trei în trei ore îi masează trupul cu cremă, aşa cum a învăţat- o medicul. Toate cele trebuincioase sunt, însă, foarte scumpe pentru bugetul familiei, unde doar tatăl a rămas să muncească. “Acum băiatul meu are nevoie de alte hăinuţe speciale, care sunt destul de costisitoare, şi la o anumită perioadă trebuie schimbate, deoarece copilul este în creştere, iar această recuperare este de lungă durată. Primele hăinuţe am reuşit să le achiziţionăm în luna noiembrie, dar acum trebuie să cumpărăm altele, deoarece s-au deteriorat. Aceste haine, făcute pe comandă, trebuie purtate 22 de ore din 24, iar în acele două ore ele sunt spălate şi uscate. Costul lor este de aproape 5.000 de lei. E nevoie şi de o cremă cu silicon, un autoadeziv cu spumă şi silicon care poate fi refolosit doar circa două săptămâni. Sunt foarte scumpe şi acestea. Nu mai facem faţă, nu mai avem de unde împrumuta bani ca să-l fac bine pe băiat. Mi-e greu să apelez la oameni, care au şi ei probleme, dar trebuie să-mi ajut copilul”, mi-a spus tristă Emanuela. Nu vom putea să-i alungăm copilului durerea şi nici să-i estompăm mutilarea (medicii spun că vor mai urma multe intervenţii chirurgicale), dar un sms de 2 euro, valoarea a două sticle de suc, poate că mulţi dintre noi şi-ar putea-o permite ca să ajute acest sufleţel fără vină.

Cum poţi ajuta
Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation Cod de identificare fiscală 22962839

Donează 2 euro*

Donează în conturile Fundaţiei Ringier
RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Telekom şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!