La 4 ani de la transplantul de măduvă osoasă făcut în Italia pentru a lupta cu talasemia majoră de care suferea, Robert Mihăilă încă are parte de efectele bolii graft, cea care e cauzată de neacomodarea celulelor donatorului cu cele ale bolnavului care le primeşte. Şi are nevoie de aproape 1.000 de euro lunar doar pentru cremele şi medicamentele speciale cu care mămica trebuie să-i îngrijească rănile.

Robert Mihăilă, un băieţel de 9 ani din comuna prahoveană Meri, a fost unul dintre primele cazuri de talasemie – o boală gravă a sângelui – din România pentru care s-a dovedit că salvarea poate veni de la un transplant medular. Fundaţia Ringier i-a purtat de grijă încă de la începutul luptei cu maladia, iar cititorii noştri, prietenii noştri au înţeles din start gravitatea specificului acesteia şi l-au ajutat, de fiecare dată, cu donaţii băneşti sau medicamente. Robert şi mămica lui au fost nevoiţi să ajungă tocmai la spitalul Gesu Bambino din Roma pentru a realiza acel transplant vital. Era primăvara lui 2012. Apoi, deşi medical boala fusese învinsă, băieţelul a trebuit să mai stea internat mai bine de doi ani acolo, din cauza complicaţiilor date de ceea ce se numeşte “grefă-contra-gazdă” sau, altfel spus, graft ori GVHD, o boală ca un efect secundar ce însoţeşte un astfel de transplant.
O boală cumplită, ce se manifestă prin erupţii cutanate violente, purulente, ce apar pe piele, dar – şi mai periculos – în înteriorul organismului, putându-se localiza în intestin şi pe ficat.

Au nevoie de 1.000 de euro pe lună

Aşadar, băieţelul a fost nevoit, astfel, să meargă din nou în italia, la spitalul Gesu Bambino din Roma, vechiul loc de suferinţă, dar şi de speranţă, unde medicii l-au supus unui control amănunţit. În urma acestuia, a trebuit să continue tratamentul cu Metrotexade – subcutanat, săptămânal, dar, cum ne-a spus mătuşa copilului „a fost nevoit să meargă la Bucureşti, pentru că în Ploieşti n-am găsit nici un doctor care să i-l administreze” – dar şi cu Lerfolin. Lor li se adaugă Daivobet – 104, 73 lei la 5-6 zile, Xerial – 40, 99 lei la trei zile, Dexeryl – 104, 56 lei la o săptămâna, dero lichid Dermalin – 33, 00 lei, folosit în fiecare zi , Napisan – 16euro in fiecare zi ( comandă din Italia ). Când tragi lina şi aduni, rezultă o cheltuială de aproximativ 4.000 de lei lunar. Ba chiar şi mai mult, în funcţie de situaţie şi de necesităţi. Doar pentru tratament, să nu uităm asta.

Dar sănătatea lui Robert e tot ce contează, mai ales pentru mama lui. iar asta nu se „negociază”, oricâte sacrificii sau datorii ar trebui făcute. Acum, Robert este din nou în Italia, unde urmează un tratament special cu Etanercept, ultima barieră posibilă în calea extinderii psoriazisului. Însă e nevoie de tot acest chin, de toate aceste sacrificii, iar Robert, care în septembrie a împlinit deja 10 ani, le înfruntă acum ca un adevărat bărbat. Dar în toată strădania aceasta, în tot zbuciumul, ar prinde mereu bine şi câte o mâna de ajutor, mai ales de ordin financiar. Aşa că putem fi alături de Robert şi de mama lui în lunga bătălie pe care o dau – de multă vreme, deja – cu dureroasele „ecouri” ale unei boli, talasemia, ce chiar de s-a declarat înfrântă ca boalîă în sine, n-a vrut şi nu vrea deloc, prin efectele secundare declanşate după transplant, să rămână doar o amintire tot mai palidă.

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul robert și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!