Drumuri la medic, analize de sânge, RMN-uri, şedinţe de kineto-terapie, mici bucurii, plecări şi sosiri la o clinică din Germania. La asta se reduce viaţa familiei Andreei Dumitran din Câmpina, judeţul Prahova, din vara anului 2010 încoace. Şase ani de luptă fără oprire, dar cu mari-mari speranţe.

UPDATE: 25 aprilie 2018

Acum, la 16 ani şi jumătate, Andreea, prietena noastră este mai optimistă ca oricând.  Nu s-a lăsat înghenuncheată de tratamentele lungi şi grele, chiar dacă de multe ori organismul ei firav părea că nu mai poate lupta cu boala. Andreea se pregăteşte să plece, din nou, în Germania, ţară în care a reuşit să găsească tratament pentru boala ei. Pentru a ajunge acolo însă, are nevoie de ajutorul nostru.


UPDATE 2: Lipsa unor medicamente scumpe o trimite pe Andreea Dumitran in Germania


UPDATE: Andreea a absolvit clasa a VIII-a ca șef de promoție! Citiți-i aici povestea extraordinară!

În 2009, când abia împlinise 8 ani, Andreea a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală neoperabilă. Tragedia a lovit familia Dumitran pe toate planurile: din cauza spaimei că îşi va pierde copila, mama Andreei s-a îmbolnăvit şi ea, iar tatăl, Gabriel Dumitran a ajuns singur în încercarea de a recâştiga dreptul la viaţă pentru copilul lui.

Şi s-a mobilizat să spere, să caute soluţii medicale, apelând la nenumărate clinici găsite pe internet. Timp de 4 ani, fetiţa a suportat nenumărate şedinţe de radio şi chimioterapie, toate însă doar cu efecte temporare. Apoi, în februarie 2014, analizele au indicat, culmea, o creştere e tumorii.

A fost momentul în care medicii de la Spitalul Universitar pentru Copii din Zürich au decis să o supună totuşi unei intervenţii chirugicale. Andreea a trecut cu bine peste operaţie, însă formaţiunea nu a putut fi extirpată în întregime, iar biopsia a relevat un diagnostic cumplit: ependimom celular, o tumoră cerebrală cu o patologie rară.

Din ianuarie 2014, Fundaţia Ringier şi cititorii ziarului Libertatea îi sunt aproape Andreei în încercarea de a depăşi verdictul crunt care s-a abătut asupra ei, oferindu-i de câte ori au putut ajutor financiar pentru investigaţii şi tratamente pe care medicii le consideră potrivite pentru patologia ei.

Andreea Dumitran are nevoie de 9.000 euro o dată la 2 luni

Starea Andreei s-a îmbunătăţit vizibil după un tratament inovativ urmat în Germania în noiembrie. ”Când am fost, în ianuarie, în Germania, Andreea a mers ţinută de mână circa 2 km, distanţă pe care înainte le parcurgeam doar apelând şi la căruciorul cu rotile. Mersul îi este mult mai sigur, nu mai are tremurul picioarelor şi nu se mai dezechilibrează. În continuare are probleme la urcatul şi coborâtul scărilor, unde are nevoie de ajutor, dar mai puţin ca în trecut”, ne-a spus Gabriel Dumitran.

Vestea care-i dă speranţe că totul se va sfârşi într-o zi este faptul că la ultimul RMN, făcut în decembrie 2015, tumora era stabilă ca dimensiuni şi existau uşoare semne că tratamentul acţionează pozitiv. Pentru ca acest progres să continue, însă, tatăl mărturiseşte că “avem nevoie de ajutor permanent, deoarece la fiecare 2 luni trebuie sa mergem la o clinică din Germania pentru un tratament complementar de 12 zile care costă, cu transport cu tot, circa 9000 de euro”.

Suferinţa de a nu merge la şcoală

Andreea a fost mereu premiantă şi, chiar şi după ce i-a fost descoperită boala, a continuat să ţină pasul cu colegii săi şi să meargă la şcoală, în perioadele de pauză de la tratamentele chinuitoare la care era supusă. Acum, însă, a crescut, e deja o mică domnişoară. ”Într-o zi ne-a spus că ea nu mai calcă în şcoală cât timp se află în situaţia actuală. Ne tot întreabă dacă va mai putea să meargă normal, dacă va slăbi, întrucât medicamentele au produs o creştere în greutate. Numai ea şi Dumnezeu pot şti ce este în sufleţelul ei”, ne-a spus tatăl.

Aşadar, de un an şi jumătate, Andreea a ales să urmeze învăţământul la domiciliu sau în spital. Din când în când mai vin unii colegi să o viziteze. Anul trecut a fost chiar şi întreaga clasă împreună cu câteva profesoare drage. A fost o zi frumoasă pentru Andreea.

În rest, când nu e la spital, Andreea desenează. Ne-a oferit nişte desene pentru cititorii ziarului Libertatea care au ajutat-o prin donaţii şi care vor continua să o ajute în lupta ei pentru o viaţă normală. Tuturor le transmite că are voinţă să redevină o elevă exemplară şi să întoarcă şi ea binele făcut, când va fi privită ca un om normal şi când tot răul va dispărea ca un fum.

Greu să auzi vorbele astea de la un copil de nici 15 ani…Tatăl completează: ”Nu ştiu ce aş mai putea să vă spun tuturor, dar vă mulţumim din suflet pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului şi sper să ne fiţi încă aproape pentru că avem încă nevoie de sprijin ca să putem lupta pentru Andreea. De unul singur, nu reuşesc”.

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul andreea și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!