Asociația Unu și Unu a început să transforme neonatologiile din România în centre de îngrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre în care părinții pot avea grijă de copiii lor născuți prematuri, alături de echipele medicale.

Asociația Unu și Unu a început  proiectul “ Pui de om în terapie” în cele două maternități deja anunțate: Maternitatea Polizu, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului București și  Maternitatea Dominic Stanca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

Cele două zile de curs desfășurate în 3 serii, au constat în prezentări ale unor studii ce stau în spatele principiilor FINE, studii ce demonstrează importanța legăturii dintre părinți și copii și cât de mult îi ajută pe bebelușii aflați în terapie prezența părinților. Studiile au fost completate de ateliere practice în care trainerii din UK au arătat cadrelor medicale metode simple de a-i face pe bebeluși să se simtă în siguranță și să fie mai stabili:

  • “construirea” de cuiburi, tipuri de poziționări pentru anumite manevre medicale,
  • folosirea metodei Skin-to-skin,
  • schimbarea corectă a scutecului,
  • igiena corporală (curățarea gurii, a feței, îmbăiere),
  • alimentația,
  • reducerea stresului bebelușului,
  • observarea atentă a stării acestuia.

Au existat sesiuni de Q&A în care cei 6 traineri din UK au răspuns tuturor temerilor cadrelor medicale legate de lipsa spațiului pentru a integra părinții în terapiile intensive, lipsa numărului suficient de cadre medicale, creșterea riscului infecțiilor și alte probleme ce ar putea apărea la implementarea acestui proiect revoluționar în România.

La cursul FINEL LEVEL 1 au participat în total 110 cadre medicale (20% doctori și 80% asistente medicale și moașe) din cele doua maternități din proiect, dar și invitați din alte 12 maternități de stat și private din Romania, în vederea extinderii în viitor a proiectului. Cadrele medicale au primit Certificat de participare de la University College London Hospitals – NHS Foundation Trust, iar asistenții medicali ce au finalizat cursul urmează să primească 12 credite din partea Ordinului Asistentilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicai din România (OAMGMAMR). Finalizarea cursului a fost posibilă pentru un procent mai mare de 90% din cadrele medicale înscrise pe liste.

La cursul FINEL LEVEL 2 au participat în total 6 cadre medicale din cele 2 maternități, cei 6 lideri care vor inspira echipele în implementarea proiectului.

* Cursul fost coordonat de Inga Warren și trainerii: Cherry Bond, Emilly Hills, Beverley Hicks, Emily Johnson și Jennie Schooling .

* organizarea cursului FINE LEVEL 1 si LEVEL 2 la București și Cluj a fost efortul a peste 500 de ore de muncă a echipei Unu și Unu.

* Una dintre asistente, la finalul cursului, ne-a mărturisit că se simte vinovată că până în prezent nu a poziționat bebelușii corect, au fost expuși la prea mult zgomot și lumină în secția de terapie, dar recunoscatoare că de acum încolo le poate oferi îngrijiri bazate pe dovezi știintifice, implicându-i mai mult pe părinți.

 

Feedback-ul cadrelor medicale a fost unul pozitiv:  “Abordarea conform principiilor programului FINE, ne îmbunătățește calitatea îngrijirilor medicale de rutină cu impact asupra dezvoltării neurosenzoriale pe termen scurt și lung a acestor categorii de nou-născuți. Schimbul de experiență cu echipa de formatori din Marea Britanie ne ajută la implementarea proiectului în maternitatea Polizu. Ne propunem să aplicăm cât mai multe dintre metodele studiate, cum ar fi poziționarea nou-născutului, utilizarea unor “cuiburi” adecvate nevoilor prematurilor și a unui mediu ambiental potrivit dezvoltării lor senzoriale, în mod etapizat, respectând normele epidemiologice în vigoare”, ne-a mărturisit Corina Datu, medic specialist neonatologie in cadrul I.N.S.M.C. – Maternitatea Polizu.

 

“A fost o experiență frumoasă, au fost lucrurile prezentate foarte bine. Lucruri care, cu toții, stim că sunt bune, benefice atât pentru micuții luptători cât și pentru părinții lor. E bine să le revedem, să  se întipărească mai bine in mintea noastră și să încercăm să aplicăm cât mai mult din toate. Consider că pentru asistente este foarte bine să vadă aceste lucruri și împreună să le putem aplica. Mulțumesc frumos pentru aceasta experiență.”  dr. Bogdana Todea, Maternitatea Dominic Stanca, Cluj.

Cât despre impresiile celei care a coordonat acest curs și care a implementat programul Family and Infant Neurodevelopmental Education, promotoarea implicării părinților în îngrijirea bebelușilor din terapie intensivă, Inga Warren, aceasta ne-a spus că are mare încredere în medicii și asistenții care au participat la curs. “Dacă acești doctori au venit și au stat 2 zile la acest curs, înseamnă că se vor dedica într-un fel sau altul acestui proiect”, a declarat Senior Trainer NIDCAP, UK NIDCAP Centre at University College London Hospitals . Cât despre problemele pe care le-au prezentat cursanții, Inga Warren spune că sunt asemănătoare cu cele întâlnite și în alte țări. “Lipsa personalului, de exemplu, poate fi foarte bine completată de părinții ce pot să își îngrijească până la un anumit punct bebelușii,” a spus coordonatoarea cursului care a amintit de o problemă asemănătoare în maternitățile din Ungaria, problemă ce a fost soluționată prin prezența 24h/24 a părinților în terapie, fapt care le-a ușurat munca asistentelor.

Întrebată dacă crede că se vor vedea diferențe în modul în care vor îngriji bebelușii, după acest curs, Inga Warren a decarat: “La interval de 2 săptămâni de la Curs, am fost pe secția de terapie din Maternitatea Polizu și am observat că deja începuseră să pună în practică o serie dintre tehnicile învățate. Din experiența noastră, am observant că, chiar dacă inițial a apărut rezistență la schimbare din partea asistentelor (de teamă), ulterior lucrurile s-au schimbat și au încercat și tehnici noi. Durează puțin până când toate aceste acțiuni devin automatisme.”

Ce urmează

* Începând cu luna iunie 2018 Asociația Unu și Unu urmează să doneze obiectele de îngrijire a bebelușilor necesare implementării principiilor Family and Infant Neurodevelopmental Care, in valoare de peste 19.000e. Îi invităm pe cei interesați să susțină acest demers, să doneze pentru proiectul nostru la Swimathon București, pentru cele 3 echipe de înotători ale Asociației Unu și Unu.

* Pentru următoarea perioadă de 6 luni, Asociația Unu și Unu va susține prin voluntarii săi, săptămânal, ateliere practice de îngrijire a bebelușului în terapie, pentru părinții din Maternitatea Polizu și Maternitatea Dominic Stanca. Vom veni astfel în ajutorul cadrelor medicale din aceste spitale și vom contribui la facilitarea accesului părinților în îngrijirea copilului lor.

* Cei 6 lideri din FINE Level 2, în următoarele luni, vor face multe observații asupra bebelușului, asupra părinților și cadrelor medicale din echipă, vor studia managementul durerii bebelușului, vor  încerca implementarea a cât mai multor măsuri de îngrijire care să asigure dezvoltarea corectă neuro-motorie ulterioară a copilului.

* În luna noiembrie 2018 va avea loc Săptămâna porților deschise la Maternitatea Polizu, dar și Maternitatea Dominic Stanca pentru a vedea rezultatele implementării principiilor Family and Infant Neurodevelopmental Care.

Finanțarea proiectului

Asociația Unu și Unu este unul dintre cei 4 câștigători ai Competiției Adoptă un proiect ediția 2017, inițiată de ING. Alături de finanțarea de 49.700 de euro oferiți de ING, bugetul proiectului a fost completat cu sprijinul firmelor românești Net Team, Valeriana, Aimee, Adline, Octomiu, Grădinița Little Team, Radu Climb, Hera Tour (prin mecanismul de redirecționare a 20% impozit pe profit), dar și prin donații de la persoane fizice, în valoare de 13.114 euro până la această dată.

Despre Asociația Unu și Unu

Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție, informare și educare a societății civile privind bebelușii abandonați, nașterea înainte de termen, oferirea de suport prematurilor și bebelușilor spitalizați, precum și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 18 ani.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!