Are 10 ani, dar nu merge, nu vorbeşte şi nu stă în şezut. Într-o lume doar a lui, Gabriel Giambașu are nevoie de ajutor!

UPDATE 5 iunie 2018

Gabriel Marian Giambașu este bolnav de 11 ani. Nu se poate juca, nu poate merge și nu poate vorbi. Orfan din prima zi de viață, băiatul este crescut cu mari greutăți de bunică. Ajuns la 11 ani, băiatul trebuie să facă încă, zilnic, gimnastică recuperatorie şi kinetoterapie, fără de care nu şi-ar mai putea mişca mâinile şi picioarele.

Cheltuielile pe care le are bunica sunt colosale în comparaţie cu veniturile lor. Doar recuperarea lui Gabriel costă 700 de lei pe lună. Pe lângă aceşti bani însă, băiatul mai are nevoie zilnic de scutece, medicamente, vitamine şi, bineînţeles, mâncare.

Iar bunica încearcă să-i hrănească sănătos pe cei doi copii cărora le-a devenit mamă şi tată. Veniturile lunare ale familiei sunt de 1.500 de lei, bani care reprezintă alocaţiile copiilor şi indemnizaţia pe care o primeşte femeia ca asistent personal al lui Gabriel.

Este o sumă mică pentru nevoile lor şi mai ales pentru cele ale băiatului grav bolnav.


Deşi a împlinit deja 10 ani, Gabriel Giambașu, un băieţel din Craiova, bolnav de epilepsie siptomaitcă, paralizie cerebrală-tetrapareză spastică, întârziere mintală şi microcefalie, nu a putut să rostească niciodată cuvântul mama.

Însă şi mai dramatic este faptul că nu a putut nici măcar să o privească vreodată. Şi asta pentru că femeia care ar fi trebuit să-l legene, să-l sărute, să-l crească, să-i aline orice durere şi să-l susţină necondiţionat a murit la scurt timp după ce i-a dat viaţă.

Gabriel Giambaşu are un destin crud

Destinul lui Gabriel Marian Giambaşu a fost unul foarte crud. La scurt timp după ce a venit pe această lume, inima mamei sale a încetat să mai bată. După un travaliu care a durat ore întregi, în care femeia ceruse de nenumărate ori să i se facă operaţie de cezariană – fără nici un rezultat însă – medicii au intervenit.

Nu i-au făcut însă intervenţia chirurgicală solicitată, ci au ajutat-o să nască natural, folosind forcepsul. Într-un final, micuţul s-a născut cu paralizie de plex brahial pe partea dreaptă şi, după spusele bunicii, cu o venă ruptă în zona capului.

A cunoscut durerea înainte de a-și cunoaște mama

Proaspăta mămică nu a apucat să-şi strângă nici măcar o dată puiul la piept. La scurt timp după naştere, inima acesteia s-a oprit brusc, din cauza unui şoc hemoragic şi a rupturii uterine suferite în timpul naşterii. A lăsat în urmă doi copii.

O fetiţă în vârstă de 4 ani şi un nou-născut cu grave probleme de sănătate. Au trecut de atunci 10 ani. Cea care l-a crescut pe Gabriel şi pe surioara lui, Andreea, în vârstă de 14 ani, este bunica paternă. Aceasta a iubit-o foarte mult pe nora ei şi s-au înţeles bine întotdeauna. Tatăl copiilor, plecat la muncă în străinătate încă dinainte să se nască băiatul, nu îi ajută cu nimic. Sună doar din când în când, iar când fetiţa îi cere ceva, bărbatul îi spune că nu are de unde să-i dea.

Moartea mamei lui Gabriel Giambaşu a fost un șoc

”Moartea ei a fost un şoc pe care eu îl trăiesc şi în ziua de azi. După ce s-a stins, m-am tot gândit ce e de făcut. Singura soluţie pe care am găsit-o a fost să îi iau eu să-i cresc. Nu m-a lăsat inima să-i dau în grija statului. Cum era să-i las singuri pe lume? Asta am simţit că trebuie să fac şi exact asta am făcut”, povesteşte Mariana Nedelcu, bunica celor doi fraţi.

Bunica le-a devenit mamă, lui Gabriel și surorii sale

Trecută uşor de 50 de ani, Mariana le este şi mama, şi tată celor doi copii. Cu Andreea nu are nici o problemă, fata învaţă bine şi este un copil tare bun, însă de Gabriel trebuie să se ocupe în permanenţă. Şi nu pentru că acesta nu ar fi un copil cuminte… Nu!

Băiatul este foarte bolnav încă din ziua în care s-a născut. Are 10 ani acum, dar nu merge, nu vorbeşte, nu îşi poate ţine capul şi nu poate sta în şezut. Nu a putut niciodată! Viaţa lui se desfăşoară fie într-un pat, fie într-un cărucior special în care bunica îl scoate la plimbare. În lumea lui fără cuvinte există, din când în când, doar câte un zâmbet şi nişte sunete neaccentuate.

Gabriel Giambașu este la vârsta la care ar fi trebuit să bată mingea cu băieţii

Este la vârsta la care ar fi trebuit să bată mingea cu băieţii, să alerge prin parcuri, să se plimbe cu bicicleta, să se caţere peste tot. Însă, din păcate, nimic din toate acestea nu se întâmplă. Copilul suferă de epilepsie simptomatică, întârziere mintală, paralizie cerebrală- tetrapareză spastică şi microcefalie.

Iar acesta este doar unul din motivele pentru care bunica lui a renunţat la tot pentru a fi alături de el şi surioara lui: la soţ, la serviciul pe care îl avea, la viaţa ei. Îi creşte ca pe copiii ei şi ar face orice să-l vadă sănătos pe Gabriel, cu toate că medicii i-au spus că puştiul nu va fi niciodată un copil normal. Ea speră totuşi într-o minune.

Toţi trei trăiesc din 1.500 de lei

«La un momentat dat, Andreea m-a întrebat dacă mămica lor ne vede de acolo de unde este ea acum. I-am spus că aşa cred, iar ea a continuat: «Şi dacă ne veghează, de ce nu îl roagă pe Dumnezeu să-l facă bine frăţiorul meu». Iar la această întrebare eu nu am ştiut ce să-i răspund”, adaugă femeia.

Cei doi frati şi bunica lor trăiesc din 1.500 de lei pe lună, bani care reprezintă alocaţiile copiilor şi “salariul” pe care îl primeşte femeia ca asistent personal al lui Gabriel. Este o sumă mică pentru nevoile lor şi mai ales pentru cele ale băiatului, care are nevoie de medicamente, de controale de specialitate, pamperşi şi şedinţe zilnice de kinetoterapie.

Cei care doresc să-l ajute pe băieţelul de 10 ani o pot face donând 2 euro printr-un SMS la 8828 cu textul «Gabriel », iar pentru sume mai mari se pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.

Cum poţi ajuta

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839
Donează 2 euro* la 8828

Donează în conturile Fundaţiei Ringier
RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul Gabriel și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!