Are 13 ani, dar arată ca un copil de 8 ani. Nu a alergat niciodată prin iarba crudă a parcului, nu a reuşit să muşte dintr-o prăjitură. În general, Maria Mihaela Franga nu a avut norocul să facă nimic din ceea ce dă farmecul copilăriei. Viaţa ei a fost o continuă suferinţă şi o bătălie pentru a învăţa să meargă. Are nevoie de ajutorul nostru ca să ajungă în China, unde medicii îi dau speranţe mari.

UPDATE: 16 august 2017

Mihaela are nevoie in continuare de ajutorul nostru, transplantul de celule stem fiind singura ei sansa.

Născută cu paralizie cerebrală, copila nu a putut niciodată să vorbească, să meargă sau să mănânce singură, să cânte, să danseze ori să se joace aşa cum fac copiii de vârsta ei. Pentru a reuşi să facă măcar o mică parte din toate aceste lucruri, puştoaica are mare nevoie de ajutorul nostru!


Mihaela a venit pe lume parcă să acopere durerea imensă a mamei care îl pierduse pe frăţiorul ei în urma unui accident, când micuţul nu împlinise încă un an. Gabriela, mămica ei, s-a agăţat de ideea aceasta şi aşa a reuşit să treacă bine peste lunile de sarcină. Când a născut fetiţa, la maternitatea din Mangalia, se împlinea un an de când băieţelul ei, Mihai, îi frânsese inima şi plecase fără să-l mai audă o dată spunându-i “mamă”. O să-i spună, într-o zi, micuţa Maria Mihaela şi atunci viaţa ei va fi mai luminoasă. Destinul avea însă pregătită o nouă lovitură. După un travaliu greu, cu complicaţii, fetiţa a venit pe lume cu cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului. Strangulare, câteva minute fatidice şi bebeluşul avea să rămână cu un diagnostic crunt: paralizie cerebrală.

Celulele stem, calea spre normalitate

“Ce era să fac, cui să-i găsesc vină, cu cine să mă lupt? Maria are acum 13 ani şi încă foloseşte scutece de unică folosinţă, încă nu vorbeşte, nu aleargă şi merge foarte greu”, spune mama. De 12 ani face kinetoterapie cu fetiţa şi încearcă tot felul de tratamente. Are un noian de acte medicale şi tot atâtea speranţe că fetiţa ei e pe drumul cel bun.

“În anul 2008 am fost în China de două ori, iar în clinica de acolo i-au făcut implant cu celule stem (10 implanturi, mai exact). Tratamentul a fost extrem de eficient. Maria a devenit mult mai prezentă, mai sociabilă şi foarte selectivă. Cu mult exerciţiu, a început să meargă. Dar încă nu vorbeşte, nu-mi spune “Mama”… Vom face şi şedinţe la logoped, dar acum drumul la clinica din China e important. Tratamentul primit acolo o va ajuta pe Maria să evolueze, să devină un adult care să se poată descurca singur în nişte limite”, ne-a povestit Gabriela. Mama speră să reuşească să strângă banii – 38.400 de dolari, căci luna viitoare au programare la clinica din China. Au făcut tot ce au putut ca să strângă suma, dar încă n-au atins-o. Resursele financiare ale familiei sunt modeste, cu atât mai mult cu cât mama nu poate lucra, Maria fiind dependentă de ea.

Speranţa de la celălalt capăt al lumii

“Avem nevoie de sprijinul oamenilor, al celor care vor să înţeleagă prin ce trecem, al părinţilor care pentru o secundă pot închide ochii şi îşi pot imagina că au lângă ei un copil în imposibilitatea de a alerga sau de a muşca dintr-un măr sau de a spune “mama, vreau apă”. Orice părinte doreşte o viaţă minunată pentru puiul lui, noi ne dorim să poată să trăiască aproape de normal, să se bucure de culoarea unui fluture sau de razele soarelui, de parfumul unei flori sau de tâlcul unei poveşti citite dintr-o carte”.

Acesta e mesajul-rugăminte al unei mame care se luptă pentru a-şi duce fetiţa la un tratament cu celule stem în China. Are acceptul scris al clinicii, programarea şi costul estimativ. Dacă puteţi ajuta măcar cu un sms de 2 euro (9 lei), trimiteţi mesaj la 8828 cu numele MIHAELA. E singura şansă a acestei fetiţe care, până acum, a făcut eforturi mari şi a reuşit să înveţe să meargă. Şi poate, datorită oamenilor buni, va reuşi să vorbească şi să-şi strige mama!

Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul mihaela și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată.

Cu sprijinul nostru, îşi pot relua copilăria!